Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Огромни пожари продължават да бушуват в Гърция и Турция

Свят

Огромни пожари продължават да бушуват в Гърция и Турция

Снимка:

Гърция спаси от пожарите комплекса на древните Oлимпийски игри. Археологическият комплекс беше заплашен от един от огнените фронтове. Трети ден страната се бори с големи пожари, като и днес имаше евакуирани населени места.  В същото време пожар прогони работниците от електроцентрала в Tурция. Там не могат да овладеят стихията вече повече от седмица. Най-тежко е на остров Евия, недалеч от Атина. Там евакуираха хора с лодки, а няколко села са унищожени от огъня.

“Искам да подчертая още веднъж - абсолютно необходимо е хората да бъдат внимателни. Атмосферните условия са екстремни. Опасността от горски пожари е много висока, почти в цялата страна”, заяви Никос Хардалиас, министър за гражданска защита, съобщава Нова телевизия.

За първи път от години Гърция започна да използва армията за борба с пожарите. Горещото време продължава и това разгаря стихията както на Евия, така и северно от Атина и на полуостров Пелопонес.  Тази година горските пожари са особено тежки. Властите обмислят промяна на закона, която да направи наказанията за палежи по-сурови.

Страховито изглежда голямата електроцентрала в Кемеркой, Турция. Тя спря работа, след като огъня влезе в рамките на комплекса. Работниците бяха евакуирани, като част от над 30 хиляди души в провинция Мугла.     

"Оценката ни е, че засега няма сериозни щети, нанесени на основните съоръжения в електроцентралата", Фатих Донмез, министър на енергетиката на Турция.

В Турция има все по-голямо недоволство от действията на властите. Много граждани обвиняват службите, че са били неподготвени за пожарите, въпреки предупрежденията, че сушата ще създаде подобни условия през лятото. Президентът Реджеп Ердоган отхвърли обвиненията с думите, че пожарите са безпрецедентно големи и се прави всичко възможно.

Учени алармираха, че тази година големите пожари в Сибир са произвели рекордно количество въглеродни емисии. Чрез сателитно наблюдение Европейската космическа агенция "Коперник" изчисли, че продължаващите пожари, поддържани от горещото време, може да разтопят сибирските почви и тресавища и това да освободи допълнителни парникови газове. Тази година пожарите са много големи, като облаците дим достигнаха до Северния полюс. Опустошените площи са с размерите на територията на Швейцария.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още