Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Окончателно: ЕС одобри отпускането на 3,5 млрд. евро за страните приели украински бежанци

Свят

Окончателно: ЕС одобри отпускането на 3,5 млрд. евро за страните приели украински бежанци

Окончателно: ЕС одобри отпускането на 3,5 млрд. евро за страните приели украински бежанци - Tribune.bg
Снимка:

Съветът на ЕС обяви, че днес окончателно е одобрил отпускането на 3,5 милиарда евро за страните от ЕС, които са приютили украински бежанци, съобщава БТА.

Решението получи миналата седмица подкрепа от мнозинството в Европейския парламент. Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината за тази цел. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията и ще послужат основно на държавите, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на сто за всички страни от ЕС и от 11 на 45 на сто за държавите, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един процент от броя на местното население в края на първия месец след началото на руските военни действия.

ЕС ще осигури общо около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за бежанците от Украйна. Средствата ще послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи.

Държавите, които ще получат 45 на сто предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един процент от местното население към 23 март.

У нас по последни данни броят на украинските бежанци е над 70 000.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати