Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Окончателно: Гърция узакони еднополовите бракове

Свят

Окончателно: Гърция узакони еднополовите бракове

Окончателно: Гърция узакони еднополовите бракове - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът на Гърция одобри законопроект, позволяващ сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол, което беше аплодирано от поддръжниците на правата на ЛГБТ общността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца и идва след десетилетия на кампании от страна на ЛГБТ общността за равенство на браковете в социално консервативната балканска страна.

Гърция е една от първите православни християнски страни, която позволи такива бракове, посочва Ройтерс.

"Това е исторически момент", каза пред Ройтерс Стела Белия, ръководител на групата на еднополовите родители Rainbow Families. "Това е ден на радост."

Законопроектът беше одобрен от 176 депутати в 300-местния парламент и ще стане закон, когато бъде публикуван в Официален държавен вестник.

Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от  дясноцентристката партия "Нова демокрация" се въздържаха или гласуваха против законопроекта, той получи достатъчна подкрепа от лявата опозиция в рядък израз на междупартийно единство и въпреки оспорваните дебати.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати