Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Окупираните украински региони ще искат от Путин да ги анексира

Свят

Окупираните украински региони ще искат от Путин да ги анексира

Окупираните украински региони ще искат от Путин да ги анексира - Tribune.bg
Снимка:

„Добре дошли у дома, в Русия“, написа Медведев

Назначени от Русия длъжностни лица в окупираните региони на Украйна заявиха, че ще поискат от президента Владимир Путин да ги включи в състава на Федерацията, пише АП.

Това става ден след като техните жители с огромно мнозинство са подкрепили подобен ход в дирижираните от Кремъл гласувания, които масово се смятат за нелегитимни.

Предварително обреченият резултат подготвя сцената за нова опасна фаза в седеммесечната война на Русия, като Кремъл заплашва да хвърли повече войски в битката и потенциално да използва ядрени оръжия, отбелязва агенцията.

Референдумите, питащи жителите дали искат четирите окупирани южни и източни украински региона да бъдат включени в състава на Русия, започнаха на 23 септември, като вотът ставаше под въоръжена охрана, които обикаляха от врата на врата и събираха гласове.

Промосковски служители в източния район Луганск и частично окупирания южен регион Запорожие заявиха, че ще отправят искането в сряда. Подкрепяната от Русия администрация на съседната окупирана Херсонска област заяви, че такова искане до Путин ще бъде отправено „през следващите дни“.

Очаква се сепаратистки служители в района на Донецк, голяма част от които все още остават под украински контрол, също да последват примера. Според назначените от Русия служители за референдумите 93% от подадените бюлетини в Запорожка област са подкрепили анексията, както и 87% в Херсонска област, 98% в Луганска област и 99% в Донецк.

БГНЕСБГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки по видеовръзка пред Съвета за сигурност на ООН, каза, че „всяка анексия в съвременния свят е престъпление, престъпление срещу всички държави, които смятат неприкосновеността на границата за жизненоважна за себе си“. Киев и неговите западни съюзници определиха гласуването като фиктивно.

Зеленски каза, че опитите на Русия да анексира украинска територия ще означават, че „няма какво да говорим с този президент на Русия“.

„Резултатите са очевидни. Добре дошли у дома, в Русия!", написа вчера Дмитрий Медведев в канала си в Телеграм. 

ЕС отхвърля незаконните референдуми в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати. Това написа пък в своя Туитър върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Това е поредното посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, насред постоянни нарушения на човешките права. Поздравяваме за смелостта украинците, които продължават да устояват на руското нашествие, допълва Борел.

Докато Кремъл проправя пътя за анексирането на окупираните земи, неговите войски продължават да обстрелват други райони на страната.

Властите в южния украински град Никопол съобщиха, че руски ракети и артилерия са обстрелвали града през нощта. В града, от другата страна на река Днепър от окупираната от Русия територия, която включва Запорожката атомна електроцентрала, бяха ударени 10 сгради, както и училище, електропроводи и други райони, каза Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровска област. Резниченко каза, че няма непосредствени съобщения за жертви от атаките.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети