Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Свят

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Снимка:

Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер. По време на гласуването той получи 395 гласа.

Според конституцията държавният глава е този, който назначава новия канцлер. Шолц ще посети първо президентския дворец „Белвю“, а след срещата с президента Франк-Валтер Щайнмайер ще се върне в парламента, където ще положи клетва.

Трите партии - социалдемократи, Зелени и либерали - проведоха извънредни партийни конгреси и след полученото одобрение подписаха 177-страничния договор за създаване на управляващата социаллиберална коалиция, която наследява голямата коалиция на Ангела Меркел, припомня БНР.

Основен акцент в работата на правителството е борбата с разпространението на коронавируса и икономическите последици от пандемията. Здравеопазването отстъпи водещото място на амбициозната климатична политика, основната тема на Зелените, които се стремят към климатичен неутралитет още през 2035 година. Друг акцент за новото социаллиберално правителство в Берлин е дигитализацията. Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер потвърди, че след пандемията новото правителство се връща към строгата финансова политика и забраната за поемане на нов дълг от 2023 година.

В коалиционния договор трите партии се застъпват за укрепване на икономическия и валутен съюз на ЕС и федерализация, но не посочват, как ще се постигне тази реформа.

С встъпването в длъжност на кабинета на Олаф Шолц, който е деветият канцлер на Федералната република, завършва 16-годишната ера на Ангела Меркел, която обяви в края на 2018 година, че след изборите през септември се оттегля от политиката.  


Топ новини

виж още

Актуална тема