Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Оневиниха британския премиер за луксозна почивка на Карибите

Свят

Оневиниха британския премиер за луксозна почивка на Карибите

Снимка:

Борис Джонсън се е сблъсквал и с други разследвания

Комисията по стандартите на Камарата на общините /долната камара на британския парламент/ не намира, че премиерът Борис Джонсън е нарушил Кодекса за поведение на депутатите по време на луксозна карибска ваканция, съобщи Франс прес.

След няколкомесечно разследване, комисията заключи, че Джонсън е декларирал точно как е платил за спорното пътуване до частния остров Мустик за Коледа 2019 г. с тогавашната си годеница, а вече съпруга - Кари Саймъндс.

Междупартийната група от депутати изрази съжаление, че по-рано не е било предоставено пълно обяснение на непрозрачните договорености, при които донор на Консервативната партия е финансирал ваканцията на двойката.

Парламентаристите отбелязват, че британският премиер е бил предупреден и относно други декларации за финансови интереси, и призоваха всички депутати „да избягват да търсят или приемат подаръци или гостоприемство въз основа на сложни и неясни споразумения за финансиране“.

„Като се има предвид, че г-н Джонсън беше два пъти порицан от предшестващата ни комисия в последния парламент в рамките на четири месеца за „прекалено непринудено отношение към спазването на правилата на парламента“, бихме очаквали той да е направил допълнителни усилия, за да увери, че не е имало несигурност относно договореностите“, посочва комисията в 47-страничен доклад за разследването си.

Джонсън се е сблъсквал с разследвания по различни въпроси, последното от които за ремонта на апартамента му в държавна резиденция. В регистъра на интересите на депутатите относно настаняването на стойност 15 000 британски лири на остров Мустик Джонсън е посочил, че то е осигурено от Дейвид Рос, бизнесмен и дарител на управляващата партия тори, който притежава вила там. След жалба, обаче, се наложи Комисията да разследва защо премиерът е декларирал неточно или само частично как е било платено пътуването. Изясняването на всички обстоятелства около луксозната почивка стана на фона на съобщения, че за Коледа 2019г. Борис Джонсън е отседнал в друг имот.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още