Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН е готова да евакуира хора от обсадения Мариупол

Свят

ООН е готова да евакуира хора от обсадения Мариупол

ООН е готова да евакуира хора от обсадения Мариупол - Tribune.bg
Снимка:

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който е на посещение в Москва каза, че търси начини за спиране на боевете в Украйна възможно най-бързо.

„Ние сме изключително заинтересовани да намерим начини, за да създадем условия за ефективен диалог, да създадем условия за прекратяване на огъня възможно най-скоро, да създадем условия за мирно решение”, каза Гутериш в началото на разговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

Гутериш заяви, че е готов изцяло да мобилизира ресурсите на организацията на ООН за спасяване на човешки живот и евакуация на хора от обсадения украински град Мариупол, предаде Ройтерс.

Той предложи координирана работа с Червения кръст, за да се позволи на укриващите се в завода „Азовстал” в Мариупол да го напуснат. Засягайки темата за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Гутериш каза, че е обезпокоен, и че въпросът изисква независимо разследване. Русия е „готова да сътрудничи с ООН за облекчаване” на положението на цивилните в Украйна, увери Сергей Лавров.

Министърът отхвърли предложението на Киев за провеждане на мирни преговори в Мариупол и каза, че е прекалено рано да се говори за това кой да посредничи във възможни преговори.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати