Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН: Има "голяма вероятност" детската болница в Киев да е претърпяла "пряко попадение" от ракета, "изстреляна от Руската федерация"

Свят

ООН: Има "голяма вероятност" детската болница в Киев да е претърпяла "пряко попадение" от ракета, "изстреляна от Руската федерация"

ООН: Има голяма вероятност детската болница в Киев да е претърпяла пряко попадение от ракета, изстреляна от Руската федерация - Tribune.bg
Снимка:

Организацията на обединените нации заяви, че има "голяма вероятност" детската болница в Киев да е претърпяла "пряко попадение" от ракета, "изстреляна от Руската федерация".

Даниел Бел, ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, заяви, че е необходимо по-задълбочено разследване, но видеоматериалът "показва, че оръжието е попаднало директно в болницата", заяви тя пред репортери в Женева.

Русия атакува градове в Украйна с ракети, при което загинаха повече от три дузини души, а детската болница "Охматдит" в Киев бе разрушена, което предизвика международно недоволство.

Десетки доброволци, сред които служители на болницата и спасители, ровеха из отломките на болницата в отчаяно търсене на оцелели след дневната бомбардировка, видяха журналисти на АФП на мястото на събитието.

Русия отрече да е отговорна за удара по болницата, твърдейки, че обширните щети от ракетите в Киев са причинени от украинските системи за противовъздушна отбрана.

Но Бел заяви пред репортери в Женева, че видеозаписът "показва, че оръжието е попаднало директно в болницата".

Педиатричната болница "Охматдит" е специализирано детско заведение, в което семейства от цялата страна водят децата си за лечение на сериозни заболявания, като рак и бъбречни заболявания, каза тя, говорейки чрез видеовръзка от Киев.

"Анализът на видеоматериалите и оценката, направена на мястото на инцидента, показват голяма вероятност детската болница да е претърпяла пряко попадение, а не да е получила щети вследствие на прихваната оръжейна система.

"Това трябва да бъде разследвано", каза Бел, която заяви, че нейният екип и военни експерти са наблюдавали щетите в болницата и са разговаряли с персонала, родителите на пациентите и местните жители.

Тя заяви, че по време на нападението в болницата са се намирали 670 деца-пациенти и повече от хиляда души медицински персонал.

Бел заяви, че Русия вероятно е изстреляла от самолет крилата ракета "въздух-земя" Х-101, въоръжена с няколкостотин килограма експлозиви.

"Факторите, които сочат, че става въпрос за пряко попадение, се основават на видеоматериал, който показва техническата спецификация на вида на използваното оръжие; той показва, че оръжието директно удря болницата, а не е прихванато във въздуха", каза Бел.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати