Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН: Расте броят на фалшивите медицински изделия

Свят

ООН: Расте броят на фалшивите медицински изделия

Снимка:

От ООН обръщат внимание на това, че дейността на престъпните групи съдейства за разпространение на вируса

Лавинообразното търсене на медицински препарати и изделия в борбата с пандемията от коронавирус доведе до разпространението на некачествени и фалшиви продукти – медицински маски, халати, оборудване, комплекти за диагностика, различни субстанции и дори хлорохин, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Предупреждението се съдържа в изследването „Незаконната търговия с медицински изделия в условията на COVID-19 като заплаха за здравеопазването“, изготвено от Управлението на ООН за борба с наркотиците и престъпността.

Докладът е открил недостатъци в нормативно-правната база, насочена към предотвратяването на производството и търговията с фалшиви лекарства. Организираните престъпни групи са се възползвали от неувереността на хората в условията на пандемията и са компенсирали недостига на медицински препарати с пускането на некачествена и фалшива продукция. Това представлява заплаха за здравеопазването, защото използването на фалшиви препарати и средства за защита може да доведе до неправилно лечение и да съдейства за развитие на устойчивостта на вируса към лекарствата, предупреждават експертите на световната организация.

От ООН обръщат внимание на това, че дейността на престъпните групи съдейства за разпространение на вируса. Експертите не изключват, че престъпниците ще се насочат и към незаконната търговия с ваксини, когато те бъдат създадени. Продължават също така кибератаките срещу критично важната инфраструктура, свързана с борбата срещу пандемията, под формата на мошеничество в интернет по отношение на здравните органи.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

Бум на COVID-19 в Славия

Бум на COVID-19 в Славия

Деветима играчи на „белите" са дали положителна проба за коронавирус и са карантинирани.

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още