Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН свиква извънредно заседание заради напрежението в Нагорни Карабах

Свят

ООН свиква извънредно заседание заради напрежението в Нагорни Карабах

Снимка:

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради напрежението в Нагорни Карабах. По-рано организацията призова сраженията там да бъдат незабавно прекратени, пише „Гардиън”. Белгия формално е свикала срещата, след настояване от страна на Германия и Франция. Заседанието ще бъде при закрити врата.

Още в неделя Естония, непостоянен член на Съвета за сигурност, подчерта необходимостта от такива разговори. И Великобритания настоя за подобно заседание.

По-рано днес азерското Министерство на отбраната съобщи, че боевете продължават. 26 сепаратисти са загинали при боевете с азерски войници в понеделник вечерта в Нагорни Карабах, обявиха от военното министерство на арменските сепаратисти, цитирани от АФП. Общо те са изгубили 84 бойци. Загиналите са най-малко 95, включително 11 цивилни - деветима в Азербайджан и двама от арменска страна.

Настоящите сблъсъци между арменски и азербайджански сили за Нагорни Карабах са най-тежките от 2016 г. и засили притесненията за стабилността на Южен Кавказ – коридор за тръбопроводи за петрол и газ за световните пазари.

И двете страни се обвиняват в използването на тежка артилерия в тазседмичните сблъсъци с десетки жертви и стотици ранени.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още