Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН: Ураганът „Айда“ може да се окаже най-скъпо струващото природно бедствие

Свят

ООН: Ураганът „Айда“ може да се окаже най-скъпо струващото природно бедствие

Снимка:

Ураганът „Айда“, който удари крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ през уикенда, може да се превърне в най-скъпо струващото метеорологично бедствие. За това сигнализира ООН.

В Луизиана и Мисисипи все още правят равносметка на щетите от бедствието, причинено от мощната буря от категория 4. Тя дойде точно 16 години след като ураганът „Катрина“ опустоши района.

Известно е, че „Айда“ е убила четирима души, въпреки че се очаква броят на жертвите да нарасне. Стихията остави без електричество повече от милион домове в Луизиана.

Според експертите икономическите разходи се очаква да бъдат по-високи от тези при Катрина именно заради щетите нанесени на електрическата система в Луизиана.

Досега „Катрина“, която погуби повече от 1800 души и унищожи големи части на Ню Орлиънс, се смяташе за далеч най-скъпото бедствие, свързано с времето. Икономическите загуби са изчислени на близо 164 милиарда долара.

За момента ураганите „Харви“ и „Мария“, които вилняха през 2017 г., се считат за второто и третото най-скъпо бедствие, свързано с времето, нанесли щети съответно от близо 97 и 69 милиарда долара.

Точните загуби от „Айда“ ще бъдат оценени след повече от месец. От ООН приветстваха факта, че мерките за превенция драстично са ограничили жертвите на природното бедствие. Ранната сигнализация за тревога помогна на властите да организират евакуацията на хиляди жители на района.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още