Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Опашки и наплив от желаещи да гласуват в Турция

Свят

Опашки и наплив от желаещи да гласуват в Турция

Опашки и наплив от желаещи да гласуват в Турция - Tribune.bg
Снимка:

Огромна опашка от желаещи да упражнят правото си на глас се изви пред една от избирателните секции, разкрита в квартал Авджълар в Истанбул. Гласуването става бавно, заради затруднения с машините, информира БНТ.

В двете секции, разкрити в училището, има 4 машини. Едното устройство се е разваляло три пъти от сутринта, но към момента функционира нормално.

Причината за струпването на хора е машинното гласуване, което бави изборния процес.

Избирателите изпитват затруднения основно заради опцията за двустепенен избор - дали да гласуват и за двата вида избори или само за един от тях.

В пречка се превръща и езиковата бариера, въпреки разпространените от местните изселнически организации клипове на турски език, обясняващи как се гласува с машини.

Заради затрудненията членове на СИК-овете оказват съдействие, но в някои ситуации надникват в екраните на машините, което е абсолютно забранено. Подобно нарушение се случва постоянно, установиха специалните пратеници на БНТ.

Някои от хората, които се затрудняват и не могат да гласуват с тези машини, са извозвани до други секции, където се гласува само с хартиени бюлетини.

Нова телевизия пише, че има огромен наплив и в Измир.

В Истанбул и региона има 38 секции, в които може да се гласува. В Турция техният брой е рекорден - 126.

На предишните парламентарни избори на 11 юли, в Турция гласуваха 27-29 хиляди души, а през април - 22 хиляди. Очакванията са този път избирателната активност да е много по-висока, поради факта, че изборите са "2 в 1", а COVID меките бяха разхлабени.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети