Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Орбан: ЕС трябва да отговори на „трудни въпроси“ за Украйна

Свят

Орбан: ЕС трябва да отговори на „трудни въпроси“ за Украйна

Орбан: ЕС трябва да отговори на трудни въпроси за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че все още трябва да се отговори на някои „много дълги и трудни въпроси“, преди ЕС да започне преговори за членство на Украйна, съобщи POLITICO.

Европейската комисия, която оценява напредъка на Украйна, трябва да публикува годишния си пакет за разширяване следващия месец, а лидерите на ЕС трябва да решат през декември дали да започнат преговори за присъединяване с Украйна.

Но Орбан каза пред държавното радио, че ЕС трябва да реши дали може „сериозно да обмисли“ членство на страна, която в момента е във война, предаде Ройтерс. „Не знаем колко голяма е територията на тази страна, тъй като войната все още продължава, не знаем колко е голямо населението й, тъй като те бягат“, каза Орбан. „Да се приеме държава в ЕС, без да се знаят нейните параметри, това би било безпрецедентно.“

ЕС предостави т. нар. статут на кандидат на Украйна миналото лято, като постави началото на изчерпателна процедура, която може да продължи много години.

Но украинските лидери се надяват да ускорят процеса и да се присъединят към ЕС до две години.

Макар да осъди Русия за нахлуването й в Украйна, Унгария се сблъска с Украйна многократно, възразявайки срещу опита на ЕС да създаде дългосрочен фонд до 20 милиарда евро за армията на Украйна и критикувайки отношението на Киев към унгарските малцинства. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети