Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Орбан осъди действията на Русия и призова към преговори

Свят

Орбан осъди действията на Русия и призова към преговори

Орбан осъди действията на Русия и призова към преговори - Tribune.bg
Снимка:

Руснаците пренареждат картата за сигурност на континента. Тяхната визия за политиката на сигурност е Русия да бъде заобиколена от неутрална зона, за да се чувстват сигурни. Украйна, която досега се смяташе за междинна зона и която не беше в състояние да неутрализира с дипломатически средства, иска сега да направи това с военна сила. В същото време трябва да бъде ясно, че войната не може да бъде приета, независимо от целта, и който избере този път, е категорично осъден от Унгария. Това заяви в интервю за „Mandiner“ унгарският премиер Виктор Орбан.

„Унгария е страна на мира и е в неин интерес да остане настрана от войната и да не се включва в този конфликт“, допълни той.

„Ние осъждаме руската атака, защото срещу Украйна е започнала война. Трябва да се върнем на масата за преговори възможно най-скоро, поради което предложихме да се проведат мирни преговори в Будапеща. Но въпросът е да започнат. Сега цяла Европа трябва да работи за мир“, призова Орбан.

„Доскоро отношенията между Будапеща и Москва бяха балансирани, но с началото на войната възникна нова ситуация и за Унгария“, подчерта премиерът.

По думите му в тази нова ситуация трябва да се предефинират националните интереси.

„Що се отнася до санкциите, ние няма да наложим вето, няма да попречим на ЕС да наложи санкции на Русия. Единството на ЕС сега е от първостепенно значение. Що се отнася до следвоенните двустранни отношения, едно е сигурно, Русия ще продължи да съществува и след войната. А Унгария и Европейският съюз ще имат интереси и след войната. Няма аргумент в полза на прекъсването на нашето енергийно сътрудничество с руснаците. Лидерите на ЕС също заявиха, че санкциите няма да засегнат енергийните доставки от Русия, тъй като това би съсипало европейската икономика. Ако премахнем енергийното сътрудничество с руснаците, режийните разходи на всички унгарски семейства за един месец ще се утроят. Затова не подкрепям този ход, нека унгарските семейства не плащат цената на войната“, призова Виктор Орбан.


Топ новини

виж още
Актуална тема