Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Орегон стана първият щат, който разреши употребата на твърди наркотици в малки дози

Свят

Орегон стана първият щат, който разреши употребата на твърди наркотици в малки дози

Снимка:

Американският щат Орегон стана първият в САЩ, декриминализирал напълно притежанието на твърди наркотици, включително кокаин, хероин и метаамфетамини, съобщават световните агенции. Мярката предвижда притежанието на малко количество наркотици, т. нар. "лична доза", да бъде третирано като административно нарушение.  И така хората, хванати с малки количества ще трябва да плащат глоба от 100 долара или да си направят преглед в център за зависимости.

Орегон става и първият щат, който легализира терапевтичното използване на халюциногенни гъби. Новите мерки бяха одобрени с публично гласуване като част от национален тласък за облекчаване на законите за наркотиците. В Аризона, Ню Джърси, Монтана и Южна Дакота пък гласуваха за легализиране на марихуаната.

Така те се присъединиха към 11 други щати и окръг Колумбия, които вече дадоха зелена светлина на употребата на канабис - наркотик, който все още е забранен на федерално ниво.

Въпреки промяната на политиката хората в Орегон, които произвеждат или разпространяват твърди наркотици ще бъдат наказани. Притежаването на по-големи количества може да доведе до сериозни обвинения за умишлено престъпление.

Жителите на щата гласуваха за мярката на референдум едновременно с президентските избори.  58% предпочетоха да спрат "войната срещу дрогата" на ниво лична употреба, 41% гласуваха "против" мярката.

Парите от глобите ще финансират лечението на зависими и кампаниите за информираност на гражданите и намаляване на вредите от наркотиците. Те ще бъдат добавени към милионите приходи в хазната от бизнеса с марихуана, който процъфтява.

Новият закон, наречен Мярка 110, ще влезе в сила от 1 февруари 2021 г.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още