Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Осъдиха Джулиан Асанж на 50 седмици затвор

Свят

Осъдиха Джулиан Асанж на 50 седмици затвор

Снимка:

Присъдата е за нарушаването на гаранцията му през 2012 г.

Британският съд осъди основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж на 50 седмици затвор за нарушаването на гаранцията му през 2012 г., съобщава БГНЕС.

Асанж беше арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде. До ареста се стигна, след като президентът на Еквадор реши да откаже убежище на 47-годишният Асанж. През последните години създателят на Уиклийкс живееше в еквадорското посолство и нямаше възможност да напуска сградата.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за които отрича. Шведският съд го включи в международен списък, след което беше задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

След задържането му еквадорският президент заяви, че Асанж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу "изтезания или смъртно наказание".

Австралиецът придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още