Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Осъдиха Франсоа Фийон на две години затвор

Свят

Осъдиха Франсоа Фийон на две години затвор

Снимка:

66-годишният Фийон беше обвинен в създаването на позиция, за заемането на която жена му получи над 1 милион евро публични средства

Френски съд призна бившия премиер Франсоа Фийон за виновен по обвинения в създаването на фалшива работа на съпругата си, използвайки пари на данъкоплатците, предаде БГНЕС.

Той е обвинен в злоупотреба с държавни средства, конспирация и укриване на информация за финансовата си ситуация пред властите.

Бившият френски премиер беше осъден днес на 5 години затвор, две от които ефективно, предаде Франс прес.

Наказателният съд в Париж, който не издаде заповед за задържането на Фийон, освен това му наложи глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 10 години.

66-годишният Фийон беше обвинен в създаването на позиция, за заемането на която жена му получи над 1 милион евро публични средства – колкото струваше президентската му кандидатура за 2017 година. Съпругата на Фийон, Пенелопе, също беше призната за виновна.

Тя бе осъдена на три години затвор условно, глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 2 години.

Президентската кампания на Фийон през 2017 г. катастрофира, когато сатиричният седмичник Le Canard Enchaine съобщи, че е платил на съпругата си Пенелопи за това, че е била негов парламентарен помощник от 1998 г. до 2013 г.

Публичният отзвук от скандала, който стана известен като "Пенелопегейт", беше достатъчно силен, за да изрази значителни съмнения относно допустимостта на самия Фийон - което доведе до рязък спад в подкрепата за него в анкетите.

Вестникът съобщи също, че той е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, докато е бил сенатор, между 2005 и 2007 г., като им е платил общо 117 000 евро. Нямаше обаче доказателства, че съпругата му или децата са вършили някаква работа.

Освен това той беше обвинен, че е накарал милионер, собственик на литературно списание, да плати на съпругата му 135 000 евро за „консултантска работа“.

Родената в Уелс Пенелопе Фийон каза пред съда, че прекарва много време в сортиране на пощата на съпруга си, посещава публични събития в близост до имението им и събира информация за изказванията му. Въпреки това тя беше цитирана в интервю за вестник от 2016 г., в което казва: „Досега никога не съм се забърквала в политическия живот на съпруга си“.

Тя каза още, че не си спомня добре договорите, които е имала като парламентарен помощник.

Фийон, който беше премиер при бившия президент Никола Саркози от 2007 до 2012 г., непрекъснато твърди, че е невинен.  

 

 


Коментари (2)

Тартаковер Там един сатиричен вестник и...аут ! Плюс затвор. У нас снимки с милиони евра, просташки разговори показващи връзка с прокуратура и заплахи за политически противници, къщи с любовници в Барселона, корупция за десетки милиони и несъбрани стотици милиони и...нищо. Няма дори разследване, нито желание за сериозна проверка, въпреки някои половинчати признания на Боко. Затова Франция при всички промени и ръководители си остава Франция, а България при Боко стана клоака.
29.06.2020 17:28 / Отговор
Време е! А Мунчо кога? На каква длъжност е назначил Деса със заплата 1000 лв??? Незаконен кабинет в Президенството, НСО командване, използване на официални бланки за лични прищявки, дистанционна(!) магистратура???
29.06.2020 19:09 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още