Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Още 9 страни от ЕС искат старт на преговорите с Република Северна Македония през март

Свят

Още 9 страни от ЕС искат старт на преговорите с Република Северна Македония през март

Още 9 страни от ЕС искат старт на преговорите с Република Северна Македония през март - Tribune.bg
Снимка:

Писмото идва като отговор на действията на Франция и вече е подписано от петнадесет държави

Писмото от шестте държави, изпратено миналата седмица до Европейската комисия с искане за започване на преговори с Албания и Северна Македония през март 2020 г., се обогати с подписите на още девет държави-членки на ЕС, предаде БГНЕС.

Към Австрия, Италия, Словения, Словакия, Полша и Чехия се присъединиха България, Естония, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Малта и Португалия. Те добавиха подписите си към писмо за съгласие до Европейската комисия. В него се изразява съгласие за реформа на методологията на процеса на преговори, ако позволи започването на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана през март 2020 г.

Писмото идва като отговор на действията на Франция и вече е подписано от петнадесет държави. Миналата седмица страната предложи промяна на процеса на преговори за страните кандидатки преди да се провежда политика на разширяване.

Писмото отново подчертава значението на процеса на европейска интеграция за Западните Балкани.  В него става ясно, че консолидирането на ЕС е невъзможно без участието на страните от региона и че процесът на интеграция в ЕС може най-добре да осигури успешен процес на реформи на Балканите.

„Няма надеждна алтернатива на пълноправното членство на Западните Балкани в ЕС, ако искаме ефективно да запазим интересите на региона. Вярно е, че настоящият процес на присъединяване на Западните Балкани напредва бавно и неравномерно. Затова сме готови да се ангажираме конструктивно в усилията за подобряване на този процес. Ще го направим, ако тази задача бъде изпълнена по ефикасен, продуктивен начин и доколкото това даде възможност на ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония през март 2020 г.“, настояват подписалите писмото петнадесет държави от ЕС.

Броят на подписалите документа се увеличава, така че мнозинството от държавите-членки застават зад инициативата и се стремят преговорите да започнат през март догодина.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати