Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Още една медия бе обявена за нежелана в Русия

Свят

Още една медия бе обявена за нежелана в Русия

Още една медия бе обявена за нежелана в Русия - Tribune.bg
Снимка:

Русия обяви The Moscow Times за "нежелана организация", забрани дейността ѝ в Русия и подложи на наказателно преследване всеки, който си сътрудничи с нея, предаде АФП. Откакто Москва започна пълномащабната си военна офанзива в Украйна през февруари 2022 г., тя ескалира кампанията си срещу независими медии и репортажи.

"Беше взето решение за обявяване на дейността на The Moscow Times, чуждестранна неправителствена организация, за нежелана на територията на Руската федерация", казаха от офиса руския главен прокурор.

От там също заявиха, че "изданието има за цел да дискредитира решенията на ръководството на Руската федерация както във външната, така и във вътрешната политика".

Moscow Times, който излиза на английски и руски език и отразява събитията в страната от началото на 90-те години на миналия век, се премести в Амстердам, след като Русия започна пълномащабната си военна офанзива в Украйна.

Статутът на "нежелана" организация принуждава организациите да прекратят дейността си в Русия и означава, че руснаците, които работят, финансират ги или си сътрудничат с тях, също могат да бъдат подложени на съдебно преследване - включително до пет години затвор за някои дейности.

"Разбира се, ние ще продължим работата си както обикновено: независима журналистика. Това е престъпление в Путинова Русия", написа основателят на Moscow Times Дерк Зауер в публикация в X.

Руснаци дори са били глобявани за препубликуване на уеб линкове и статии, публикувани от "нежелана организация", съобщи независимият сайт Mediazona.

Онлайн изданието, което в продължение на години публикуваше англоезичен вестник в Москва, е популярно сред наблюдателите на Русия в чужбина. То също така служи като място за обучение на няколко журналисти, които са станали високопоставени чуждестранни кореспонденти.

Американският репортер Еван Гершкович, арестуван миналата година по обвинения в шпионаж е работил в Москва за изданието в началото на кариерата си. Обвиненията са отхвърлени от него и работодателя му

Русия използва етикета "нежелана организация", за да атакува медии и неправителствени организации, които според нея финансират опозицията и се противопоставят на Кремъл.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати