Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Още преди изслушванията – ерокомисарят на Румъния отпадна

Свят

Още преди изслушванията – ерокомисарят на Румъния отпадна

Още преди изслушванията – ерокомисарят на Румъния отпадна - Tribune.bg
Снимка:

Комисията по правни въпроси откри конфликт на интереси при Рована Плумб

Предложението на Румъния за еврокомисар бе отхвърлено от евродепутатите, съобщава Ройтерс. Комисията по правни въпроси в ЕП е открила конфликт на интереси при кандидата за еврокомисар по транспорта. Именно правната комисия в ЕП разглежда имотните декларации на кандидати за екипа на Урсула фон дер Лайен. Открито е несъответствие в декларацията на Рована Плумб. По-рано стана ясно, че има разлика в подадената от нея декларация в Румъния и в Брюксел. Несъответствието идва от взет заем от Плумб от частно лице в размер на 800 хил. евро, с които тя е финансирала кампанията си за Брюксел. Тя обаче не успяла да убеди комисията, че трябва да стане част от ЕК.

Така кандидатурата на Плумб  е била отхвърлена с 15 гласа, като 6 са я подкрепили. Медиите в Румъния посочват, че това решение е прецедент в Брюксел.

„Процедурата за един кандидат за член на Комисията е спряна“, обяви и говорителят на ЕК Мина Андреева на пресконференция.       

Така кандидатът на Румъния няма да се яви на изслушване. Изслушванията са предварително условие, за да бъде одобрен даден еврокомисар от ЕП. Те стартират в понеделник, когато ще е изслушването на българския кандидат Мария Неделчева-Габриел.

Какви действия ще предприеме новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен все още не е ясно. Международни издания коментират, че Букурещ разполага с много кратко време да предложи друг еврокомисар.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Нина Е,да видим дали Брюксел ще открие подобно нещо и при Габриел-Неделчева???Дали ще я попита за какви пари е живяла под наем и защо???Какво е жилището,на кого,как се отзовава там.....Ако това стане -добре.Но ако не,значи и там има двоен аршин.Не,че е новина....
26.09.2019 15:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати