Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Освирквания и транспаранти по време на речта на Урсула фон дер Лайен в парламента на Северна Македония

Свят

Освирквания и транспаранти по време на речта на Урсула фон дер Лайен в парламента на Северна Македония

Освирквания и транспаранти по време на речта на Урсула фон дер Лайен в парламента на Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Подвиквания, освирквания и транспаранти съпътстваха речта на  председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в парламента на Северна Македония. Тя откри тържествено заседание, на което ще се обсъди и гласува т. нар „френско предложение” за решаване на спора с България и даване на старт на преговорите за членство ЕС.

Димитър Апасиев от опозиционната „Левица” прекъсна речта на фон дер Лайен като наду свирка и ѝ остави транспарант с думата „Не”.

КадърКадър

Председателката от своя страна му благодари за демократичното поведение. По време на речта на Фон дер Лайен депутати от опозицията издигнаха транспаранти с надписи „Народни предатели”, „Езикът е идентичността”, „Народът казва не, събудете се” и други.

Пред депутатите в Скопие председателят на ЕК увери, че предложението защитава техните интереси

„Направете правилното нещо за мира и просперитета на страната. Скъпи македонци, Европа ви очаква и се надява да направите още една крачка към съюза“, каза тя на фона на аплодисментите от управляващото мнозинство и виковете на възмущение от опозицията.

Тя отправи няколко важни послания към депутатите по отношение на дилемите -  двустранни въпроси като тълкуването на историята не са условие в преговорите за присъединяване, а в преработеното предложение се посочва македонският език, без уговорки от ЕС.

„Скъпи македонци, слушам ви внимателно. Изслушах опасенията по отношение на македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език, ние напълно го уважаваме. Затова в преработеното предложение е записан македонският език, без квалификации от ЕС”, подчерта тя, цитирана в местните издания.

Фон дер Лайен обясни, че разбира разочарованието заради протакването на процеса, но трябва да се гледа напред и да се възползват от възможността да тръгват по пътя на ЕС.

Председатят на ЕК е в Скопие от сутринта. Тя проведе срещи с президента Стево Пендаровски и с премиера Димитър Ковачевски.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати