Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Освободиха репликата на Панагюрското златно съкровище в Дубай

Свят

Освободиха репликата на Панагюрското златно съкровище в Дубай

Освободиха репликата на Панагюрското златно съкровище в Дубай - Tribune.bg
Снимка:

Репликата на Панагюрското златно съкровище, която беше задържана на летището в Дубай, вече е освободена, съобщи БНТ. Преди час екип на Националния исторически музей е придружил експонатите до българския павилион, където ще бъдат изложени.

Организаторите са внесли гаранция и са подписали декларация, че съкровището ще бъде върнато обратно в България след „Експо 2020“ в Дубай.

Голям скандал се завихри вчера около задържането на въпросното копие на Панагюрското златно съкровище от властите в Обединените арабски емирства. Българските институции в лицето на Министерство на културата, Националния исторически музей и Министерство на икономиката влязоха в обяснителен режим кой и как е похитил тези 12 кг злато, като част от твърденията им бяха противоречиви и взаимноизключващи се.

В крайна сметка се изясни, че репликата е задържана временно от митническите власти в Дубай, а причината -  българската страна не е платила мито. Държавата и консорциума „България Експо 2020“, който отговаря за щанда ни на световното изложение в Дубай – „Експо 2020“, започнаха да си прехвърлят отговорността кой трябва да плати парите.

Все пак  културните ценности бяха освободени преди 1 октомври, когато е стартът на форума.

 


Етикети реплика, Дубай

Топ новини

виж още
Актуална тема