Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. От 1 септември в Република Северна Македония ще се влиза с ваксинационен сертификат

Свят

От 1 септември в Република Северна Македония ще се влиза с ваксинационен сертификат

Снимка:

Скопие наложи ваксинационен сертификат и за влизане в магазините

От 1 септември местни и чуждестранни граждани ще могат да влизат на територията на Република Северна Македония срещу представен сертификат, че са получили поне две дози ваксина срещу СOVID-19, удостоверение, че са преболедували вируса през последните 45 дни или с отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди влизането на територията на страната.

С решение на Държавната санитарна и здравна инспекция в страната, за гражданите, които ще се върнат в Република Северна Македония след 1 септември и нямат PCR тест или сертификати за ваксинация или преболедуван СOVID-19, ще бъде определена 7-дневна карантина.

Чуждестранни граждани ще могат да преминават транзитно през страната в рамките на 5 часа с предварително подписана декларация, която ще трябва да предоставят на граничния контрол на излизане от територията на държавата.

Правителството на Република Северна Македония прие вчера нови мерки, протоколи и прероръки за защита от COVID-19 въз основата на препоръките на Комисията за заразни болести, съобщава вестник „Нова Македония“.

От днес сертификати за ваксинация ще бъдат необходими и за влизане в затворената част на търговските центрове.

Според новите мерки за влизане в ресторанти, кафенета, барове, както и за всякакви тържества, сватби, рождени дни, кръщенета, концерти, семинари, спортни събития е задължително притежаване на сертификат за извършена ваксинация /получена поне първа доза/или сертификат за преболедуван COVID-19 през последните 45 дни. Във всички заведения за хранене с капацитет над 30 клиенти е задължително установяване на охранителна служба от страна на правния субект за контрол на спазването на мерките. В заведенията с капацитет по-малък от 30 души контролът за притежанието на COVID-19 сертификати на посетителите е задължение на персонала на заведенията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още