Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. От днес до 7 ноември в Русия няма да се работи заради ковид

Свят

От днес до 7 ноември в Русия няма да се работи заради ковид

Снимка:

От днес в Русия няма да се работи, като обявена от президента Владимир Путин мярка за борба с разпространението на коронавируса, предаде ТАСС.

С указ руският държавен глава определи платени неработни дни в страната за периода 30 октомври - 7 ноември. Той даде и възможност на регионалните власти да въвеждат допълнителни неработни дни в зависимост от ситуацията. От днес до 7 ноември са обявени неработни дни в Пермския край, Воронежка, Нижегородска, Новгородска, Самарска и Курска област.

Властите в регионите, където се въвеждат неработни дни, казват, че жителите няма да останат без стоки и услуги от първа необходимост. В този период ще продължат да работят здравните заведения и аптеките, предприятията от сферите на комуналните услуги, енергетиката, отбранителната промишленост и организациите с непрекъснат режим на действие. Няма да спира работата на обществения транспорт, а кафенетата и ресторантите могат да предлагат продукти за вкъщи. В редица региони на Русия неработните дни ще продължат повече от седмица. В Москва и Московска област са определени неработни дни от 28 октомври до 7 ноември, в Санкт Петербург - от 30 октомври до 7 ноември, в Саратовска област - от 27 октомври до 7 ноември.

Регионалните власти не изключват възможността неработните дни да бъдат продължени и след 7 ноември, ако ситуацията с разпространението на вируса не се подобри. В някои региони е решено учениците да излязат във ваканция. От днес работодателите в Москва трябва да прехвърлят на дистанционен режим поне 30 процента от своите служители. Мярката е в сила до 25 февруари догодина. Това изискване не се отнася за ваксинираните и преболедувалите вируса, а също за медицинския персонал и работещите в стратегически отрасли. Също от днес до 25 февруари неваксинираните и непреболедувалите жители на Москва на възраст над 60 години и хронично болните трябва да съблюдават домашен режим, при който не са ограничени разходките и физическите упражнения на открито.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема