Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. От днес Германия затяга контрола по границите

Свят

От днес Германия затяга контрола по границите

Снимка:

Очаква се във Франция да обявят нова карантина

След като в петък германското правителство определи няколко държави като високорискови, Федералната полиция ще засили контрола по границите, а в два германски града служителите са мобилизирани, пише „Велт“.

От тази нощ в Германия са в сила по-строги правила за влизане на граждани от над 20 държави с особено голям брой коронавирусни инфекции. Тези високорискови зони включват съседна Чехия, туристическите дестинации Португалия, Испания и Египет и САЩ. Всеки пристигащ от там пътник, който иска да влезе на територията на Германия, трябва да представи отрицателен PCR тест на границата.

От федералното вътрешно министерство заявиха, че тестовете ще се контролират на летищата и пристанищата. По границите с държави от ЕС, където няма граничен контрол, влизащите в страната ще бъдат проверявани на случаен принцип и при възникване на подозрения.

Полицията на летището във Франкфурт е засилила контрола върху полетите от високорискови държави.

Федералната полиция препоръчва на гражданите да се въздържат от пътуване или да пътуват само по основателни причини.

Германия разглежда три категории на рискови региони.

„Нормални“ са държави или региони с 50 новозаразени на 100 000 души население в течение на 7 дни. В тази категория в момента попадат почти всички държави от Европа, с изключение на отделни райони в Гърция, Финландия, Норвегия, Австрия и Дания.

Области с висока честота на заразяване са страните със значително по-голям брой инфекции, отколкото в Германия (200 на 100 000 души). От днес в тази категория попадат иАлбания, Андора, Боливия, Босна и Херцеговина, Естония, Иран, Израел и палестинските територии, Колумбия, Косово, Латвия, Ливан, Литва, Мексико, Черна гора, Северна Македония, Панама, Португалия, Сърбия, Словения и ОАЕ.

Като високорискови държави са определени Великобритания, Ирландия, Южна Африка и Бразилия.

Междувременно стана ясно, че властите във Франция се подготвят да обявят трета поред карантина и да гласуват поредните ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса.

По информация на вестник „Le Journal du Dimanche“ решението ще бъде взето в „най-скоро време“. Изданието се позовава на правителствен източник, според когото новите карантинни мерки са свързани със засилването на „британския“ щам на коронавируса във Франция. Очаква се изявление на президента Еманюел Макрон по този въпрос на 27 януари.

Според източника на вестника, въпросът за въвеждането на трета карантина на практика е решен и в момента се уточняват сроковете за нея и съпътстващите мерки. Очаква се новите ограничения да влязат в сила до края на следващата седмица и да продължат „не по-малко от три седмици“.

Предвижда се този път ограниченията да бъдат смекчени, тъй като населението вече понася трудно карантинния режим. Не е изключено да се разреши за определено време да работят и магазините, които не търгуват със стоки от първа необходимост. При въвеждането на новите мерки училищата и лицеите ще продължат да работят, каза министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер.

В момента във Франция е в сила полицейски час, който действа от 18:00 до 06:00 часа. Затворени са всички ресторанти и кафенета, театри, кина, музеи и спортни обекти.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още