Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. От двете страни на войната: Японският и китайският лидер със стратегически посещения

Свят

От двете страни на войната: Японският и китайският лидер със стратегически посещения

От двете страни на войната: Японският и китайският лидер със стратегически посещения - Tribune.bg
Снимка:

Ако някога сте се чудели как как войната в Украйна отеква в Азия, графикът на японския и китайския лидери предлагат отличен пример. И двамата са на стратегически посещения на противоположните страни в конфликта между Русия и Украйна.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида е в Киев, където обещава непоколебима подкрепа на президента на Украйна, като говори за реконструкция и хуманитарна помощ.

Докато китайският президент Си Дзинпин е в Москва и е описан от руския президент Владимир Путин като приятел и партньор. Китай може да настоява, че е неутрален, но в момента изглежда повече настроен към Москва, отколкото като посредник, отбелязва Би Би Си.

Външната политика на Китай винаги се е формирала от интереси, а не от ценности. Дори когато става въпрос за Русия, връзката между двете страни се основава главно на споделено негодувание от хегемонията на САЩ.

Целта на Си е да запази статуквото с Русия, а не да се приближи и сантиметър или да проправи пътя за ново сътрудничество, пише агенцията в анализ.  Войната на Москва остави Запада по-здраво обединен, отколкото е бил от години. И тъй като отношенията на Китай със САЩ достигнаха нови дъна, китайските лидери искат да избегнат отчуждаването на ЕС, който е един от най-големите търговски партньори на страната.

Китай също положи усилени усилия да избегне заемането на изрична страна в конфликта - войната в Украйна не е конфликт на Китай.

В резултат на това непотвърдено телефонно обаждане между Си и президента Зеленски може да се окаже необходимо за търсене на този несигурен баланс.  

БГНЕСБГНЕС

Рядко се случва японски лидер да направи необявено посещение в чужбина и Фумио Кишида е първият, посетил страна в конфликт след Втората световна война. Визитата се пазеше в тайна до пристигането му рано сутринта във вторник.

Кишида бе под нарастващ натиск да посети Украйна от собствената си управляваща Либерално-демократическа партия (ЛДП).

До днес той беше единственият лидер на Г-7, който не беше посещавал Украйна, откакто Русия започна своята инвазия миналата година и имаше призиви той да отиде, преди да председателства срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май.

Днес Фумио Кишида посети град Буча, станал символ на зверствата по време на руската окупация.

„Възмутен съм от жестокостта. Говоря от името на японските граждани, като изразявам съболезнованията си за тези, които са загубили живота си“, заяви японският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.

Япония също има своите опасения относно войната в Украйна. Съществува дълбоко безпокойство относно потенциалните паралели между руската инвазия и най-лошият сценарий на китайска военна агресия срещу Тайван - която без съмнение ще привлече Япония.

Сценариите и догадките са много, но е показателно къде всеки лидер е избрал да бъде в днешния вторник.

Японският премиер в Украйна Японският премиер в Украйна

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати