Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. От петък: Франция влиза в карантина за най-малко месец

Свят

От петък: Франция влиза в карантина за най-малко месец

Снимка:

"Цялата гама от обявени мерки ще се прилага в страната най-малко до 1 декември", заяви президентът Макрон

Във връзка с увеличеното разпространение на коронавирус в страната, от 30 октомври във Франция се въвежда отново режим на самоизолация, съобщи президентът на републиката Еманюел Макрон по време на телевизионно обръщение към нацията, съобщава ТАСС.

"Реших, че от петък режимът на самоизолация ще бъде възстановен, което преди това помогна за овладяването на вируса", каза Макрон. Той уточни, че тази мярка "ще бъде валидна на цялата територия" на Франция.

"Цялата гама от обявени мерки ще се прилага в страната най-малко до 1 декември", заяви президентът на републиката. Той каза, че „развитието на епидемията ще бъде преразглеждано на всеки 15 дни“. "Ако е необходимо, ще предприемем допълнителни мерки и в същото време ще преценим дали можем да облекчим някои от ограниченията", каза Макрон.

Всички заведения за обществено хранене, както и редица търговски обекти във Франция, са затворени от петък. „Търговските предприятия, които не попадат в категорията на стоките от първа необходимост, както беше решено през пролетта, местата, където се събират голям брой хора - барове, ресторанти, ще бъдат затворени“, каза той.

Държавният глава увери, че държавата, както по време на първата самоизолация, ще подкрепя бизнеса, по-специално като плаща до 10 000 евро щети на малкия бизнес, който ще трябва да затвори вратите си по решение на властите. Изплащането на обезщетения на тези, които са принудени да останат без работа, се възобновява изцяло.

"Разбирам, че изисквам твърде много от бизнеси, които се намират в градските центрове. Но ние ще преразгледаме ситуацията след 15 дни и ако тя се подобри, можем да позволим на отделни предприятия да се отворят отново, което е важно в периода преди Коледните празници ", добави Макрон.

"Втората вълна на пандемията във Франция ще бъде по-тежка и смъртоносна от първата", не изключва френският лидер. По време на обръщението си си той каза, че 35 785 души са починали от началото на епидемията във Франция. През последните 24 часа над 36 хиляди души са заразени.

Коронавирусът се разпространява във Франция с безпрецедентна скорост, каза Макрон. "Вирусът се разпространява във Франция със скорост, която не беше предвидена дори в най-песимистичните прогнози. Броят на заразените спрямо общото население се е удвоил за една седмица. За разлика от първата вълна, днес всички региони са на ръба на опасна ситуация ", каза държавният глава.

Той съобщи, че 527 френски граждани са починали от Covid само в сряда. Този ден над 3 хиляди души са били в реанимация. „Тоест, повече от половината от всички легла, налични в отделенията за интензивно лечение, вече са заети“, подчерта Макрон.

"В много области, за да можем да оказваме медицинска помощ на пациенти с COVID-19, сме принудени да започнем да отменяме планираните по-рано хирургични операции за кардиологични или онкологични заболявания. И това понякога са същите операции, които бяха отменени през пролетта поради епидемията", призна Макрон.

"По-рано вече предприехме мерки за борба с епидемията и за мнозина беше трудно да издържат. Но те бяха необходими, въпреки че някои ги критикуваха. Оказаха се обаче недостатъчни", подчерта френският президент.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още