Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Отбелязваме Деня на Европа

Свят

Отбелязваме Деня на Европа

Отбелязваме Деня на Европа - Tribune.bg
Снимка:

Европейските институции пренасят честванията онлайн

На 9 май отбелязваме Деня на Европа – празник на единството, мира и Европейския съюз. За първи път празникът се отбелязва при условията на пандемията от коронавирус в света.

Европейският парламент и другите европейски институции пренасят честванията онлайн, като поставят акцент върху нуждата от единство и солидарност в настоящата криза и подчертават усилията на ЕС да окаже помощ за преодоляването ѝ.

Онлайн ще бъде и гражданският диалог с българския еврокомисар Мария Габриел.

Специално включване онлайн ще има под надслов „Заедно като един“ - изпълнители от различни европейски страни ще изпълнят Деветата симфония на Бетовен, приета за химн на Съюза.

Днес се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. На 9 май 1950 г. в своя реч от Париж френският външен министър Робер Шуман произнася своята реч, с която  призовава за ново форма на политическо сътрудничество, която да направи войната между европейските народи немислима. Предлага обединение на френските и западногерманските ресурси за производство на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Европейската общност за въглища и стомана се смята за предшественик на днешния ЕС.

„Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

 


Коментари (1)

Държавите извън ЕС какво празнуват? Победата над фашистка Германия, от съветската армия и другите съюзници.Ако нямаше тази победа, нямаше да има Европа.
09.05.2020 10:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати