Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Отново работи единият от двата реактора на Запорожката АЕЦ

Свят

Отново работи единият от двата реактора на Запорожката АЕЦ

Отново работи единият от двата реактора на Запорожката АЕЦ - Tribune.bg
Снимка:

Единият от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които днес бяха изключени от електропреносната мрежа след обстрел, отново беше пуснат.

Това заяви ръководителят на военно-гражданската администрация на контролираната от Русия част на Запорожка област Евгений Балицки, цитиран от ТАСС, съобщава БТА.

„Днес в резултат на удар от страна на украински въоръжени формирования по електропроводи в района на Запорожката АЕЦ избухна пожар в охраняемата зона ВЛ 750 кВ. Пожарът предизвика късо съединение в електропроводите. Аварийната релейна защита на АЕЦ-а се задейства и два енергоблока бяха изключени, след което Запорожка област остана без електрозахранване. Веднага след ликвидирането на пожара един от блоковете заработи отново“, написа Балицки в Телеграм.

Украинската държавна компания „Енергоатом“ заяви, че прекъсването на въздушна линия към украинската енергийна система от руснаците е довело до промени в работата на Запорожката атомна електроцентрала, като се е стигнало до пълното й изключване от енергийната мрежа, предаде УНИАН.

„Днес, 25 август 2022 г., поради пожари в депата за сгурия на Запорожската ТЕЦ, разположена близо до Запорожската АЕЦ, последната (четвърта) комуникационна линия на ЗАЕЦ с енергийната система на Украйна-ПЛ -750 кВ ЗАЕЦ-„Днепровска“ - беше изключена два пъти. Преди това три други комуникационни линии бяха повредени по време на руски обстрел. Вследствие на това два работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата. По този начин действията на нашествениците доведоха до пълното изключване на ЗАЕЦ от електропреносната мрежа - първото в историята на централата“, беше посочено в изявлението.

Запорожката атомна централа остава изключена от украинската енергийна мрежа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати