Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Отпускат 251 милиарда евро за укрепване на икономическото и социалното развитие на ЕС

Свят

Отпускат 251 милиарда евро за укрепване на икономическото и социалното развитие на ЕС

Снимка:

Евродепутатите ще приемат и новия Закон на ЕС за климата

Тази седмица евродепутатите ще приемат новия Закон на ЕС за климата, с който целта на ЕС за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. се увеличава от 40% на поне 55%, като превръща политическите обещания ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. в обвързващо задължение. След 2050 г. ЕС ще се стреми да постигне отрицателни емисии. Пленарното заседание ще се проведе в четвъртък.

Очаква се Европейският парламент да даде зелена светлина на три европейски фонда на стойност 251 милиарда евро за укрепване на икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС. Изразходването им ще бъде съсредоточено върху действия срещу изменението на климата, социалните програми, устойчивото градско развитие и подкрепата за възстановяване от пандемията от COVID-19.

Европейският парламент ще обсъди и гласува доклад, приканващ държавите членки да защитават и допълнително да подобряват сексуалното и репродуктивното здраве и права на жените. Очаква се евродепутатите да призоват за достъп на жените до безопасен и законен аборт и да подчертаят, че правата върху сексуалното и репродуктивното здраве са основните права на жените.

В сряда предстои и дискусия с председателя на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен и португалското председателство своите очаквания за срещата на върна на ЕС на 24-25 юни, където ще бъдат обсъдени пандемията от COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и отношенията с Турция и Русия. Те също така ще обсъдят предстоящото изменение на законодателството на ЕС в областта на политиките за предоставяне на убежище и миграция и възможностите за държавите членки да преместват мигрантите от страните на първа линия.

Ден по-рано комисията по околна среда и обществено здраве (ENVI) ще гласува законодателно предложение за засилване на ролята на Европейската агенция по лекарствата за подготовката на ЕС за отговор на кризисни ситуации и за управлението на лекарствени продукти и медицински изделия, въз основа на уроците, извлечени по време на пандемията от COVID-19.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още