Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пакистан затваря границите си за бежанци от Афганистан

Свят

Пакистан затваря границите си за бежанци от Афганистан

Пакистан затваря границите си за бежанци от Афганистан - Tribune.bg
Снимка:

Пакистан временно затваря голям граничен пункт с Афганистан, съобщава ДПА. Мярката идва на фона на засиления приток на бежанци, бягащи от управлението на талибаните в тяхната страна.

Вътрешният министър на Пакистан посочи, че решението се отнася за граничния пункт Чаман, без обаче да уточни до кога ще бъде затворена границата.

Преминаването през Чаман свързва югозападната провинция Белуджистан в Пакистан със Спин Болдак в афганистанската провинция Кандахар - бастионът на талибаните.

Хиляди бежанци преминават границата през Чаман всеки ден, откакто талибаните завладяха Афганистан миналия месец.

Пакистан, където вече живеят 2,7 милиона афганистански бежанци, избягали още през 70-те години на миналия век, заяви, че не може да си позволи нов мигрантски приток заради икономически и социални проблеми. Очакванията са, че поне 800 000 нови бежанци ще дойдат в Пакистан по сухопътни маршрути.

Пакистан разполага с около дузина пропускателни пунктове по своята 2500-километрова граница с Афганистан. Торкам - вторият по големина граничен пункт, който свързва северозападния град Пешавар с Нангархар в Афганистан, вече е затворен.


Етикети Афганистан
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети