Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Паметно! Байдън подписа закон за контрол над оръжията в САЩ

Свят

Паметно! Байдън подписа закон за контрол над оръжията в САЩ

Паметно! Байдън подписа закон за контрол над оръжията в САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Президентът определи законопроекта като „най-значимия” през последните 30 години

Американският президент Джо Байдън подписа законопроекта за контрол върху оръжията, който бе подкрепен както от демократите, така и от републиканците в американския Конгрес, и той официално влезе в сила като закон, предаде Ройтерс.

Байдън определи законопроекта като „най-значимия” през последните 30 години.

След множеството стрелби в последните месеци, Байдън заяви, че е трябвало да се направи „нещо по този смъртоносен проблем”.

Новият закон засилва проверките върху младите купувачи на оръжие между 18 и 21 години. Той насърчава отделните щати да разработват повече и по-добри закони, да развяват „червения флаг” и да отказват  оръжие на хора, които се считат за опасни.

Законът също така добавя хора с с присъди за насилие срещу интимните им партньори, с които не са сключили брак, премахвайки така наречената „вратичка за гаджето“.

Освен това той забранява продажбата им на хора Законът обаче не ограничава правото за притежание на щурмови оръжия и на пълнители с голям капацитет.

Въпросът за контрола върху огнестрелните оръжия, който предизвиква сериозни разногласия, беше отново повдигнат от двете масови убийства през май, когато в щата Ню Йорк бяха застреляни 10 чернокожи клиенти в супермаркет, а в училище в Тексас бяха убити 21 души, предимно малки деца.

Решението беше приветствано от активистите за засилване на контрола върху оръжията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати