Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Папа Франциск заклейми харченето на пари за оръжия във време на пандемия

Свят

Папа Франциск заклейми харченето на пари за оръжия във време на пандемия

Папа Франциск заклейми харченето на пари за оръжия във време на пандемия - Tribune.bg
Снимка:

Светият отец произнесе великденското си послание

Папа Франциск призова във великденското си послание да се ускори разпределението на ваксините срещу коронавируса, особено за бедните страни. Той нарече „скандални“ въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия, предаде Ройтерс.

“Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално”, заяви папата.

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден присъстваха съвсем малко хора в базиликата „Свети Петър“, вместо огромни тълпи вътре и отвън. След като отслужи литургия, Франциск прочете посланието си „Към града и света“, в което традиционно прави преглед на проблемите по света и призовава за мир.

Папата помоли Бог да утеши болните, тези, които са загубили любим човек, и безработните, призовавайки властите да дадат на семействата в най-голяма нужда „достойна храна“.

Той похвали медицинските работници, съчувства на младите хора, които не могат да ходят на училище, и каза, че всички са призовани да се борят с пандемията.

„Призовавам цялата международна общност, в дух на глобална отговорност, да се ангажира да преодолее забавянията в разпространението на ваксини и да улесни тяхното разпространение, особено в най-бедните страни“, каза той.

Франсис, който често призовава за разоръжаване и пълна забрана за притежание на ядрено оръжие, каза: „Все още има твърде много войни и твърде много насилие! Нека Господ, който е нашият мир, да ни помогне да преодолеем мисленето на войната.“  

 


Топ новини

виж още