Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Папата намекна, че може да се оттегли

Свят

Папата намекна, че може да се оттегли

Папата намекна, че може да се оттегли - Tribune.bg
Снимка:

Папа Франциск продължава да не изключва възможността да се оттегли като глава на Католическата църква, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Вратата е отворена. Това е съвсем нормална възможност", заяви 85-годишният папа пред журналисти, докато се прибираше със самолет към Рим след посещение в Канада.

Той каза, че не мисли да се оттегля веднага, но това по думите му не означава, че не може да започне да разглежда подобна стъпка по-нататък.

Франциск засегна и темата за своето здравословно състояние. През последните шест дни той едва успяваше да направи няколко крачки и седеше в инвалидна количка през повечето време. Папата страда от травма в коляното.

"Не мисля, че мога да продължа със същия ритъм на пътуване като преди. Трябва да я карам по-леко, мислейки за своята възраст и ограничение", заяви аржентинецът.

Проблемът му с коляното би могъл да бъде решен с операция, но Франциск не иска отново да се подложи на подобна интервенция, след като преди малко повече от година претърпя чревна операция.

"Целият проблем е упойката", каза той, като обясни, че упойката му се е отразила при последната операция.

Папата заяви, че все още иска да пътува. Според него пътуванията просто могат да бъдат планирани в по-малък мащаб.

При посещението си в Канада той се срещна с хора от коренните народи, за да поиска прошка за насилието и злоупотребите, на които в миналото са били подложени деца от местното население в управлявани от Католическата църква пансиони.

Франциск се съгласи, че опитите за унищожаване на местната култура в Канада чрез управлявана от църквата система от училища, в които децата учат и живеят, са представлявали културен "геноцид", посочва Асошиейтед прес.

Папата каза пред журналисти на път за Рим, че не е използвал думата "геноцид" по време на посещението си, защото не му е дошла наум.

Канадската комисия за истина и помирение определи през 2015 г., че принудителното вземане на деца от коренното население от домовете им и настаняването им в пансиони с цел да бъдат асимилирани е съставлявало "културен геноцид".

"Това е техническа дума - "геноцид". Не я използвах, защото не ми дойде наум, но описах това и то наистина е геноцид", каза Франциск.

"Аз се извиних, поисках прошка за това дело, което е било геноцид", заяви той.

Папата каза, че многократно е осъдил като "катастрофална" пансионната система, чрез която са били прекъснати семейни връзки и е бил направен опит за налагане на нови културни вярвания на коренното население.

 

 

 

 


Етикети оттегляне
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети