Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Париж прави референдум за тротинетките

Свят

Париж прави референдум за тротинетките

Париж прави референдум за тротинетките - Tribune.bg
Снимка:

В Париж ще се проведе обществено допитване „за“ или против скутерите на самообслужване на 2 април, съобщава в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов.  

Париж беше първият град в Европа, който се отвори към пазара на споделени електрически скутери през 2018 г. Превозните средства могат да бъдат оставени навсякъде и взети от мобилно приложение. Трите оператора, лицензирани да отдават електрически скутери във френската столица, са Lime, Dott и Tier.  

Кметството на Париж е решено да забрани 15 000 електрически скутери на американската компания Lime. Властите изтъкват, че возилата представляват опасност, стресират пешеходците и допълнително запушват тесните улици, пояснява The Guardian. Фирмата от своя страна изпрати до потребителите мейл, за да ги призове да се регистрират в избирателния регистър и да гласуват.

"Докажете, че сте регистрирани да гласувате и да получите безплатно 10-минутно пътуване до нас", призовават от компанията в специално обръщение. Акцията, обаче, предизвика недоволство и организаторът бе обвинен в купуване на гласове.

Дейвид Белиард, заместник-кмет по транспорта и обществените пространства, написа в Туитър, че предложението за "купуване на избиратели" не е много хубаво. Според него ходът на Lime не нарушава закона, тъй като гласуването е било инициирано от кметството и не е било предмет на същите съдебни правила като общинските избори.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати