Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа с ултиматум за освобождаване на Навални до 7 юни

Свят

Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа с ултиматум за освобождаване на Навални до 7 юни

Снимка:

Проектът на резолюция се очаква да бъде гласуван в четвъртък

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ призовава Алексей Навални да бъде освободен от затвора до 7 юни, както и да му се осигурят необходимите медицински грижи, изтъква проекторезолюцията на ПАСЕ, като се очаква проектът да бъде гласуван в четвъртък, съобщи ТАСС.

„Асамблеята призовава Русия незабавно да освободи Навални при всякакви обстоятелства преди следващото заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа за спазването на правата на човека през юни“, се уточнява в резолюцията, изготвена от френския депутат Жак Майр.

Според графика на уебсайта на Съвета на Европа, тази среща е насрочена от 7 до 9 юни. Тази жалба е подкрепена с препратка към искането на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ от 17 февруари 2021 г. за незабавното освобождаване на Алексей Навални въз основа на 39-то правило от регламента на ЕСПЧ относно временните мерки.

Проектът за резолюция призовава да се осигурят на руския опозиционер „всички необходими медицински грижи" и да се позволи на всеки лекар, който избере, да го прегледа. Представители на Комитета на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията са поканени да инспектират колонията, в която се намира Навални, докато руските власти трябва „да разрешат незабавно публикуването на всеки доклад за резултатите от посещението“.

Авторът на резолюцията още през януари 2021 г. обяви намерението си да посети Русия, за да подготви доклад за инцидента с предполагаемото отравяне на Навални, но засега няма информация за пътуването му и възможната му дата. В обяснение на проекторезолюцията Жак Майр твърди, че е изпратил искания за среща със заместник-министъра на правосъдието на Руската федерация, „високопоставени служители на ФСИН и прокуратурата“, както и с представители на руската делегация на ПАСЕ, но не е получил отговор на нито една от тях. В същото време секретариатът на делегацията му изпрати документ с информация от Министерството на правосъдието на Руската федерация по случая „Навални“, а адвокатите - данни за здравословното му състояние и условията на задържане в колонията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още