Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Парламентарни избори в Хърватия на 17 април: Президент срещу премиер

Свят

Парламентарни избори в Хърватия на 17 април: Президент срещу премиер

Парламентарни избори в Хърватия на 17 април: Президент срещу премиер - Tribune.bg
Снимка:

В Хърватия на 17 април се провеждат парламентарни избори, а двама основни кандидати за ръководители на правителството са президент и премиер, отбелязва АФП, цитирана от Бгнес. В анализа на агенцията се отбелязва, че десният премиер Андрей Пленкович ще се изправи срещу левия президент Зоран Миланович, като и двамата ще се опитат да убедят съгражданите си, че ще донесат просперитет, борейки се с широкоразпространената корупция, хроничния недостиг на работна ръка, инфлацията и незаконната миграция.

Пленкович е най-дългогодишният министър-председател на Хърватия и се стреми към трети мандат. Той стана премиер през 2016 г. Известен е с умерения си тон и умението да се пребори с обвиненията в корупция, Пленкович търси по-центристки път за националистическата партия, която доминира в политиката на балканската страна от независимостта ѝ насам.

Постиженията му са свързани с присъединяването на Хърватия към безвизовата Шенгенска зона и преминаването към еврото. Опонентите обаче се опитват да изтъкнат случаи на корупция, свързани с ХДС. Няколко министри от партията се оттеглиха на фона на обвинения в корупция. Един действащ министър беше арестуван. Седмици преди изборите назначаването на високопоставен съдия за главен прокурор на Хърватия изкара хората на улицата заради нови обвинения в корупция.

54-годишният Пленкович е роден в Загреб, завършва право и започва дипломатическа кариера в Министерството на външните работи. Той наблюдава пътя на Хърватия към европейската интеграция, преди да стане депутат от ХДС. Политикът става евродепутат през 2013 г., когато Хърватия се присъединява към ЕС.

"Реших да бъда социално ангажиран и да направя Хърватия по-добра, да допринеса за всичко, което прави обществото и икономиката ни по-силни", написа Пленкович в неотдавнашна публикация в социалните мрежи.

Неговият опонент Зоран Миланович е интелигентен и целеустремен, но също така често смятан за избухлив и арогантен. Миланович се кандидатира за втори път за министър-председател, като заемаше този пост от 2011 до 2016 г. През последните години той възприе по-популистка реторика и флиртува с десницата. Той е критикуван, че използва нецензурни изрази в речите и интервютата си и редовно отправя нападки срещу съперници, служители на ЕС и критици.

"Характерът ми не е лесен, но няма да мълча", написа Миланович в неотдавнашен пост във Facebook и обеща да "сформира правителство на националното спасение". Роден в Загреб през 1966 г., той е смятан за един от най-добрите студенти по право на своето поколение и е запален боксьор-аматьор.

Миланович, чийто петгодишен мандат като президент изтича през януари, изненада мнозина, като обяви, че ще се включи в тазгодишното състезание като кандидат на Социалдемократическата партия (СДП). Най-високопоставеният съд на Хърватия се произнесе срещу участието му във вота, докато той все още е президент. Той обаче пренебрегна решението и започна де факто кампания в цялата страна.

Когато стана министър-председател през 2011 г. на 45-годишна възраст, лидерът на СДП беше възприеман като обещаващ млад политик, свободен от корупцията, която тормози конкурентната ХДС. Но неговото правителство не успя да осъществи така необходимите реформи, като затвърди широко разпространеното покровителство и лошите икономически тенденции.

След като СДП загуби вота през 2015 г., Миланович се оттегли от поста си начело на партията, оттегли се от политиката и работи като консултант. Той се завърна в политиката през 2019 г. като кандидат на СДП за президентския пост. Описвайки себе си като човек с "ляво сърце и консервативна глава", той спечели изборите, провеждайки кампания под лозунга: "президентът с характер".


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Хърватия
Топ новини виж още

Хороскоп