Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Парламентът на Великобритания спира работа за месец заради коронавируса

Свят

Парламентът на Великобритания спира работа за месец заради коронавируса

Снимка:

В сряда вечер, Британският парламент затвори вратите си за почти месец заради новия коронавирус, въпреки критиките от страна на опозицията, която счита за жизненоважно депутатите да заседават през този критичен период, предава БГНЕС.

Депутатите приеха предложението на правителството на консерваторите, което има голямо мнозинство, така че Парламентът спира работа една седмица преди планираната великденска почивка, до 21 април.

Според министъра Робърт Джерик, интервюиран от Би-би-си, такова закриване е "разумно", предвид мерките, предприети от правителството за ограничаване на разпространението на пандемията.

"Парламентът очевидно трябва да даде пример", добави той.

Премиерът Борис Джонсън в понеделник призова населението на Обединеното кралство да остане по домовете си за поне три седмици, като също така разпореди затварянето на всички магазини и услуги, които не са от първостепенно значение.

Последните сесии на парламента се провеждаха вече в намален състав, поради броя на болни депутати или тези, които бяха решили да се самоизолират, но и за да избегнат твърде тесни контакти между 650-те депутати, които наброява Камарата на общините.

Джерик, от друга страна, се заяви, че е „сигурен, че Парламентът ще възобнови заседанията си след великденските празници“, като подчерта колко важно е депутатите да изпълняват своята роля .

Преждевременното затваряне на сърцето на британския демократичен живот предизвика остри критики от опозицията.

„Жизненоважно е депутатите да могат да задават въпроси и да следят действията на министрите през това време на национално извънредно положение“, заяви депутатът от лейбъристите Бен Брадшоу в „Туитър“.

„Затварянето на Парламента за един месец, докато все още трябва да предприемем ключови мерки, е проблем“, заяви депутатът Лойд Ръсел-Мойл, като предложи онлайн сесии и виртуални дебати.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още