Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Парламентът в Молдова преимунава молдовския език на румънски

Свят

Парламентът в Молдова преимунава молдовския език на румънски

Парламентът в Молдова преимунава молдовския език на румънски - Tribune.bg
Снимка:

Молдовският парламент одобри законопроект за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Мнозинството от депутатите - 58 от общо 101 - са гласували за приемането му. "Законопроектът за изпълнение на някои решения на Конституционния съд беше приет на второ четене с гласовете на 58 депутати", заяви на заседанието председателят на парламента Игор Гросу.

Молдовският парламент се състои от 101 депутати и за приемането на законопроекта е необходимо мнозинство от гласовете на присъстващите депутати.

Законопроектът е предложен от партията "Действие и солидарност", която има 63 места в парламента. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се противопоставя на законопроекта. В резултат на това при приемането на проекта на първо четене в парламента се стигна до скандал.

Според проектозакона термина "молдовски език" се заменя с "румънски език". Когато става въпрос за Молдова, думите "държавен език", "официален език", "майчин език" се заменят с "румънски език".

През 2013 г. Конституционният съд постанови, че румънският език е държавният език в страната. В същото време, според молдовската конституция, за държавен език в страната се счита молдовският език на латиница, версия, подобна на румънския. Румънският език се изучава в молдовските училища и университети; молдовският език на кирилица се изучава само в Приднестровието. 

Молдова, страна с приблизително 2,7 милиона души, се намира между Румъния и Украйна и има история, която е дълбоко преплетена с Румъния. Двете съседки имат обща история, култура и език. Източната област на Румъния се нарича още Молдова. По-голямата част от Молдова е анексирана от царска Русия през 1812 г. и е част от Руската империя под името Бесарабия до края на Първата световна война, когато гласува да се обедини с Румъния.

Тя отново беше анексирана от Москва и превърната в съветска република в края на Втората световна война, преди да обяви независимост през 1991 г. на фона на разпадането на Съветския съюз. Една от най-бедните страни в Европа, Молдова е изправена пред допълнителна нестабилност от войната на Русия в Украйна, приемайки хиляди украински бежанци и страхувайки се от потенциална руска инвазия, подпомогната от войските на Москва, разположени в нейния отцепил се регион Приднестровието.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети