Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Парламентът в Скопие обсъжда депутатския статут на Никола Груевски

Свят

Парламентът в Скопие обсъжда депутатския статут на Никола Груевски

Парламентът в Скопие обсъжда депутатския статут на Никола Груевски - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Собранието свика срещата след бягството на бившия премиер на Македония

Председателят на македонския парламент Талат Джафери свика среща със заместник председателите на Собранието и с председателите на парламентарните групи, на която да се обсъди депутатския статут на бившия премиер на страната Никола Груевски, който избяга в Унгария и за когото е издадена международна заповед за арест, съобщи македонската Нова ТВ.

Джафери е изтъкнал, че не е логично в такава ситуация депутатът Никола Груевски да отсъства основателно от работа, но тъй като законът в съседна Македония не е предвидил подобна хипотеза, Собранието трябва да вземе решение по въпроса.

Бившият македонски премиер, а сега депутат от ВМРО-ДПМНЕ има двугодишна ефективна присъда по делото „Танк“. Той бе признат за виновен в злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро. В края на миналата седмица Груевски не се яви в затвора „Шутка“, а медиите в Скопие отразяваха последователно как затворническите власти приготвят килия му.

Директорът на затвора Гьоко Котевски своевременно информира съдебните власти в понеделник, че бившият №1 в Македония не се е явил, за да излежи присъдата си. От съда веднага се опитаха да издирят Никола Груевски, за да му връчат отново решението, но изненадващо за тях и за политиците в Скопие вчера бившият премиер на Македония пусна съобщение в социалната мрежа Фейбук, че се намира в Унгария и е поискал политическо убежище. Граничните власти на Македония пък бяха категорични, че Груевски не е напускал страната. Последва издаването на международна заповед за неговия арест и срещата днес в македонския парламент.

Много медии, сред тях и „Дойче Веле“ поставят въпроса как Никола Груевски е пристигнал в Унгария, тъй като беглецът няма македонски паспорт от юли 2017г. Според тях пътуването не е могло да се осъществи без подкрепата на унгарския премиер Виктор Орбан. Източници на „Дойче веле“ , които познават ситуацията в Унгария, са категорични, че Орбан няма никаква облага от така създалата се ситуация, а прави това, за да помогне на „приятел в беда“.

Последната среща на Орбан и Груевски е на 28 септември 2017г. в Охрид. Груевски посреща колегата си няколко седмици преди местните избори в страната. Веднага след срещата унгарските медии съобщиха, че Груевски е получил обещание, че може да се подслони в Унгария, ако в Македония го заплашва затвор. Според тях е бил разработен и предварителен план за евентуалното бягство на Груевски, като Орбан му е посочил свои сътрудници, които биха му помогнали, за да получи убежище в Унгария.

Партиите на Груевски и Орбан, ВМРО-ДПМНЕ и Фидес, са сестрински консервативни партии и членки на Европейската народна партия.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати