Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Партията на Меркел подкрепя Лашет за кандидат-канцлер

Свят

Партията на Меркел подкрепя Лашет за кандидат-канцлер

Партията на Меркел подкрепя Лашет за кандидат-канцлер - Tribune.bg
Снимка:

Лашет заяви по-рано, че отстоява приемствеността на политическите цели на Меркел

Ръководителят на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел си осигури подкрепата на висшето ръководство на партията за своята кандидатура да стане кандидат за консервативен канцлер на септемврийските избори.

„Ръководството на ХДС подкрепя Армин Лашет като консервативен кандидат в предизборната кампания през 2021 г.“, съобщи източник от срещата на партийните лидери в Берлин, цитиран от АФП, предава БГНЕС.                                      

Лашет заяви желанието си да се кандидатира за поста в неделя заедно със съперника си Маркус Зьодер, ръководител на по-малката сестринска партия на ХДС, ХСС.

„Готов съм за тази кандидатура“, каза баварският премиер Маркус Зьодер пред журналисти след заседание на изпълнителния комитет на двете партии, цитиран от „Политико“.

„Нашата цел е да постигнем възможно най-голямо единство между ХДС и ХСС, защото залогът е голям“, каза от своя страна Лашет. „Европа наблюдава как се развива Германия. Светът очаква стабилна Германия“, категоричен е той.

Алиансът ХДС/ХСС бе изправен пред вътрешен натиск да вземе бързо решение за водещ кандидат за изборите на 26 септември, тъй като рейтингите му в анкетите рязко спадат, а второ класираната Зелена партия ще избере своя водещ кандидат на 19 април. Подкрепата за ХДС/ХСС е намаляла в проучванията на общественото мнение от 36 процента през януари на 27 процента, докато Зелените са подобрили рейтинга си от 19 процента на 22 процента за същия период от време.

Лашет заяви по-рано, че отстоява приемствеността на политическите цели на Меркел.

„От години съм съгласен с канцлера по основни политически въпроси - от спасяването на еврото до политиката за бежанците. Дори когато конфликтът с ХСС ескалира преди две години заради европейската политика за бежанците. Такъв разрив никога не трябва да се повтаря“, каза той.

Тези коментари бяха насочени срещу Зьодер, който многократно се бунтуваше срещу политиката на Меркел за бежанците и изигра ключова роля в ескалиращата политическа борба през юни 2018 г., която заплашваше да свали правителството.

Говорейки за битката срещу пандемията от коронавируса, друг спор в германската политика, Лашет се застъпи за ранно прекратяване на възрастовото определяне на приоритетите за ваксинация, след като най-възрастните и най-уязвимите получиха ваксина, което да позволи на всички заинтересовани възрастни да се ваксинират.                                                                                                                                                                                                                                                             


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети