Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Света София“ в Истанбул от днес отново става джамия, първа масова молитва

Свят

„Света София“ в Истанбул от днес отново става джамия, първа масова молитва

Снимка:

Протестиращи се събират пред храма „Света София“ в столицата, за да изразят възмущението си от промяната на статута на катедралата

След 86 години функциониране като музей, „Света София“ в Истанбул ще се отвори в петък като джамия.

Първа масова молитва ще се състои днес . Очаква се на нея да присъства турският президент Реджеп Ердоган, който вчера лично инспектира подготовката. Днес в храма ще бъдат допуснати 500 гости.

Колективна молитва ще има и на площада отвън.

Статутът на „Света София“ беше променен, след като Държавният съвет на Турция отмени решението от 1934 г., с което е превърната в музей. След това президентът Ердоган подписа указ за превръщането на „Света София“ в действаща джамия.

„Това е предизвикателство към християнския и част от православния свят и очакване всичко да се размине само със словесни декларации. Това е най-кратко казано“, заяви пред БНТ проф. Христо Матанов - преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според историка наблюдаваме „връщане към османското минало, потушаване на чувството, че са завоеватели“. Според него няма реална „молитвена необходимост“ тази „светиня на християнското ранно-средновековно изкуство“ да се превръща в джамия.

„Това е очевиден жест към проислямистките кръгове, които отдавна искаха това нещо и пореден удар върху светския характер на Турция“, отбеляза проф. Матанов.

За него значението на "Света София" е огромно – „тя дава образец за църковно строителство, който не може да бъде настигнат и надминат, защото практически тя е строена с ресурсите на обединена Европа“.

Междувременно днес в София граждани се събират на протест срещу първата мюсюлманска молитва в катедралата „Света София“.

Протестиращите се събират пред храма „Света София“ в столицата, за да изразят възмущението си от промяната на статута на катедралата, която от музей бе превърната в джамия.         

 


Коментари (3)

Музеят "Света София" е разграбен и опустошен от кръстоносците. Добре, че са били мюсюлманите да го съхранят и опазят, като джамия, а от времето на Ататюрк като музей . А къде е ЮНЕСКО, нали е паметник на световното културно наследство. А и Бог е един, той не ни дели. Всички сме Божии деца.
24.07.2020 16:32 / Отговор
ЮНЕСКО Влязох в списъка на ЮНЕСКО, много хитро са се отказали от Света София, като са назовали като един паметник - историческите райони на Истанбул, и там е храмът.
24.07.2020 16:43 / Отговор
Благой Ми тогава томбул джамия я прайм църква .... бог щом е един ... а вие ще се кланяте до нея на улицатас по едно кашонче
25.07.2020 10:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още