Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Първи официални документи как са се фалшифицирали изборите в САЩ

Свят

Първи официални документи как са се фалшифицирали изборите в САЩ

Снимка:

Източник: Flagman.bg

Кантората на Руди Джулиани – личния адвокат на Доналд Тръмп, разпространи първите официални документи, хвърлящи светлина как точно са били фалшифицирани изборите в САЩ. От там обясняват, че го правят, заради „неприемливото поведение на големите медии“, които при всяко споменаване от страна на Тръмп, че вотът е бил манипулиран, или прекъсват излъчването, или добавят от себе си – „това са негови неверни твърдения“. Първият документ представлява свидетелство под клетва на служителка в градската избирателна комисия в Детройт, щата Мичиган, където бяха регистрирани десетки хиляди бюлетини, подадени от отдавна починали хора.

ДокументДокумент

Нейното име е Джейси Джейкъб. Тя работи в градската администрация от десетилетия, но през октомври е била преназначена в Департамента по изборите. Под собственоръчно подписаните си показания Джейкъб твърди, че нейната задача е била да преглежда бюлетините, пристигнали по пощата, и да отсява онези от тях, в които гласоподавателят не е поставил подпис или са пристигнали след законния срок – 3 ноември. Ден след изборите - на 4.11, когато всъщност се появяват всички съмнителни гласове от мъртъвци, нейният пряк началник ѝ заповядал да спре да проверява дали подписът в бюлетината съответства на този в щатската база данни. Както и изобщо да узаконява всички бюлетини, независимо дали в тях има подпис или няма. Третото указание било пликовете с бюлетини, пристигнали след 3 ноември, да бъдат завеждани със задна дата, за да бъдат включени в гласуването. Според американските закони, валидни са само онези бюлетини, получени до 21:00 часа в деня на вота. И досега се знаеше по какъв начин - конкретно в Мичиган, където до последно Тръмп водеше убедително, той бе победен от демократите. Малко след 6:00 сутринта на 4 ноември се появиха десетки хиляди бюлетини с глас за Джо Байдън, които бяха изсипани наведнъж. На графиката от изборите ясно се вижда как той за части от секундата повежда и в крайна сметка побеждава.

ГрафикаГрафика

Появата на свидетелските показания на Джейси Джейкъб обаче превръщат съмненията за фалшификации в официални твърдения, които тежат в съда. Появата им е особено ценна, тъй като не всеки би посмял да направи такива показания, за да не загуби работата си – губернаторката на Мичиган е от Демократическата партия. Освен това, според федералните закони, ако свидетел, дал показания под клетва, се окаже, че лъже, може да бъде осъден да лежи в затвора до пет години. Има и още една причина кантората на Джулиани да разпространи документа - на градско ниво в Детройт съдът отказал да кредитира показанията на Джейси Джейкъб. Така искането за одит на изборите в града било отхвърлено. Юристите на Тръмп обаче хвърлят усилията си основно за крайния рунд – общото дело пред последната инстанция – Върховния съд, където магистратите консерватори са абсолютно мнозинство. Показанията на Джейкъб допълват свидетелствата на Мелиса Кароун, служителка във фирмата „Доминиън“, която осигуряваше софтуерното обезпечаване на изборите. Разследвания в няколко консервативни медии в САЩ свързаха тази фирма с демократката Нанси Пелоси – която ръководи долната камара на Конгреса.

През февруари Нанси Пелоси демонстративно скъса листите с речта за състоянието на нацията, докато Доналд Тръмп я произнасяше пред Конгреса.

Освен това „Доминиън“ се оказа фирма, обявила фалит през пролетта и оттогава не е обновявала софтуерния си продукт. В него пък имало много уязвимости и пролуки, които лесно можели да се използват за хакерско манипулиране на вота. В показанията си Мелиса Кароун разказва, че софтуерът преброил определена част от бюлетините повече от осем пъти. Освен това в нощта след изборите, и на следващия ден, до мястото, където се броели бюлетините, на два пъти пристигали два мини вана, които официално уж трябвало да доставят храна за ангажираните в изборния процес.

Наместо да спрат отвън – пред сградата, както обичайно правят колите с кетъринг, и да предадат храната, те влизали в гаража. Кароун твърди, че от вановете никаква храна не била изнесена. Затова пък по-малко от два часа, след като колите си тръгнали, се оказало, че в гаража има оставени от тях 100 000 бюлетини. Предполага се, че това са именно част от прословутите бюлетини от отдавна мъртви хора на по 120, 130 и дори 175 години, които преобърнаха вота на много места в Америка и Тръмп загуби. Самият той пък обобщи вчера ситуацията в Туитър така: „Аз спечелих гласуването.“ Само за минути туитът му бе харесан от 148 хиляди потребители, а „Туитър“ го маркира в обичайното си предупреждение под повечето изявления на Тръмп, че „множество източници дават различна трактовка на тези избори“

Междувременно част от интервю, дадено от кандидата на Демократическата партия за президент Джо Байдън, се превърна във вирусно в социалните мрежи. То е направено малко преди изборите от двама инфлуенсъри. В него Байдън казва директно, че демократите са създали „най-развитата и активна организация за измама на изборите“.

 

Часове след интервюто Байдън обясни, че не е бил разбран правилно и искал да каже съвсем друго нещо. Думите му обаче подсказват, че той все по-трудно умее да изразява правилно мислите си и поставят под съмнение способностите му да заема поста на президент. В същото време Фейсбук се активира и всеки път, когато някой публикува или сподели въпросния откъс, го маркира като „изваден от контекста“ и добавя към публикацията на потребителя линкове към дописки в либерални издания, в които се обяснява, че казаното от Байдън било грешка на езика.  


Коментари (6)

Джедай Тотю А бай Байдън помни ли още, че е участвал в изборите? Да не стане някой сакатлък?
19.11.2020 21:47 / Отговор
Надблюдател При гласували над 140 милиона, извадили свидетел за 10 хиляди! Несериозно е.
20.11.2020 12:14 / Отговор
Абе, Наблюдателю, абе льольо, въобще имаш ли и най-елементарна представа от технологията на изборния процес в САЩ, а?
20.11.2020 15:04
Абе, елементарен разбирачо от технологията на щатския изборен процес Много скоро Тръмп и наставникат му товарищ путя ще спрат да ни досаждат - колкото и да се напъват руските тролове ...
20.11.2020 16:47
Избори като от предаване на Карбовски: "гай-Баньо прави презокеански избори", разбираш ли... Засега все още липсват персонажите на Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина (понеже още не са осветлени). Светлина, повече светлина!
20.11.2020 14:58 / Отговор
Тодоров ДО Tatiana Papazova и Светослав Пондев: Светът би бил застрашен от управлението на демократическата партия в щатите, казвате дтугарко Папазова. Точно това дрънкат и пропагандистите на кремъл! Чиста случайност? Едва ли. Гаварит масква излива тази помия от деня, в който се разбра, че нейният любимец Тръмп (Трамп наш, както галено го наричат в масква) губи. И още - Байдън бил военолюбец. Какво лицемерие: най милитаристичната не токлкова като въоръжение (не бива и това да подценяваме!) колкото до агресивна външна политика - 10 (десет) кървави войни води масква в европа, азия и африка! Избива десетки хиляди цивилни. Стотици мигранти са бежанци в резултат на руски бомбандировки над Сирия. Какво лицемерие да говориш за мир и да сееш смърт! И каква наглост да си негов фен и по-лошото негов трол!
21.11.2020 14:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема