Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Първи случаи на „флурона“ в Румъния – комбинация от грип и коронавирус

Свят

Първи случаи на „флурона“ в Румъния – комбинация от грип и коронавирус

Първи случаи на флурона в Румъния – комбинация от грип и коронавирус - Tribune.bg
Снимка:

Румъния се сблъсква с две здравни кризи едновременно – грип и коронавирус, съобщава днес телевизия Диджи 24, цитирана от БТА, като отбелязва че вече има пациенти, при които са потвърдени и двете болести, a тези случаи са известни под названието „флурона“.

Телевизията напомня, че терминът „флурона“ е използван в началото на 2022 година от здравните специалисти, за да опишат първия случай на инфекция едновременно от сезонен грип и COVID-19.

Каталин Апостолеску, мениджър на Института за инфекциозни болести „Матей Балш“ в Букурещ, заяви за Диджи 24, че в института има пациенти с различни комбинирани инфекции - COVID-19 с грип, COVID-19 с аденовирус, COVID-19 с респираторен синцитиален вирус.

„Не са регистрирани толкова тежки случаи, че да поставят в опасност живота на пациентите. От медицинска гледна точка не е нищо изключително, пациентът приема антивирусни препарати за всяка ситуация поотделно“, обясни Апостолеску.

Като предпазни мерки срещу инфекциите той съветва хората да проветряват редовно помещенията, а ако се появят симптоми, да се обърнат към семейния лекар през първите 24 часа. Той също така препоръча да се направи тест за грип или бърз тест за COVID-19 през първите 48 часа от появата на симптомите.

По данни на Министерството на здравеопазването в Румъния в момента 1025 пациенти с COVID-19 получават лечение в специализираните болнични заведения, а 119 пациенти се намират в интензивни отделения, като 109 от тях не са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи Аджерпрес.

В интервала 2-8 януари са регистрирани 4107 нови случая на коронавирусна инфекция, като 1105 души са се заразили повторно.

Миналата седмица Националният институт за обществено здраве е регистрирал 52 смъртни случая на пациенти с COVID-19, като всички пациенти са имали съпътстващи заболявания. 18 от починалите са били ваксинирани срещу COVID-19.

В седмицата от 2 до 9 януари 1559 души са били ваксинирани срещу COVID-19, като на 1405 от тях е била поставена ваксината Pfizer Омикрон, която е адаптирана към новите варинати на коронавируса.

От началото на ваксинационната кампания в Румъния са поставени 16 904 016 дози ваксина срещу COVID-19. Общо 8 129 616 души са със завършена ваксинационна схема, 2 630 357 души са с трета доза, а 22 129 – с четвърта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети