Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Първите карантинирани в хотели във Великобритания: Изолация за 1750 лири

Свят

Първите карантинирани в хотели във Великобритания: Изолация за 1750 лири

Снимка:

Тези, които не са под карантина или излъжат ги грозят солени глоби и дори затвор

От днес във Великобритания пътниците, идващи от рискови страни, подлежат на задължителна 10-дневна карантина в хотели, избрани от властите. „Червеният списък“ на 33 държави включва Португалия, Бразилия и Южна Африка, пише Би Би Си.

Първите пътници, които са засегнати от новите ограничения, пристигнаха на лондонското летище „Хийтроу“.

Те трябва да резервират предварително през правителствения сайт и да платят 1750 британски лири, за дете сумата е 325. Цената покрива престоя в хотела, транспорта и тестването.

В Шотландия правилото за отсядане в хотел важи за пътници от всички страни - а не само за тези от 33-те държави с „висок риск“.

Здравният министър Мат Ханкок каза, че карантинната система работи „безпроблемно“ като се координира с летищата и граничните сили, за да предотврати смесването на пътниците с други пасажери.

Правителството заяви, че е сключило сделки с 16 хотела досега, осигурявайки 4963 стаи за новата карантинна система, като в момента в готовност са още 58 000 стаи.

Хората, пътуващи от страни от червения списък до Уелс и Северна Ирландия, ще трябва да резервират и заплатят карантина в Англия, тъй като нито една дестинация няма директни международни полети.

Всеки пътник, който трябва да отседне в карантинен хотел в Англия, трябва предварително да резервира стая онлайн чрез правителствения портал.

За пътниците ежедневно ще бъдат изготвяни менюта с храна, които ще могат да се разглеждат през QR код, достъпен във всяка стая, и да се поръчва през приложение. Храната ще се приготвя в ресторантите към хотелите и ще бъде доставяна до стаите.

Тези, които не успеят да се поставят под карантина в такива хотели, са изправени пред глоби от 5000 до 10 000 паунда, а ако излъже за дестинацията – може да влезе в затвор до 10 години.

По време на престоя си в хотел карантинираните трябва да бъдат тествани за COVID-19 два пъти – на втория и на осмия ден от престоя им.  

 

Летище Летище "Хийтроу"

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още