Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Първият дипломат на Германия предупреди за тъмни облаци в отношенията между ЕС и Русия

Свят

Първият дипломат на Германия предупреди за тъмни облаци в отношенията между ЕС и Русия

Снимка:

Относно Брекзит бе изразено съжаление за липсата на напредък в преговорите

Германският външен министър Хайко Маас предупреди за тъмни облаци в отношенията между ЕС и Русия на семинар в Париж на френските посланици в европейски страни, посочват световните агенции.

"Европа без Русия или в конфронтация с Русия няма да бъде по-безопасна. Европа трябва да е способна самостоятелно да се справя с кризите в съседство около нея, за да остане привлекателен съюзник за САЩ“, заяви Маас, който в момента е председател на Съвета на външните министри на ЕС. По думите му санкциите трябва да продължат, докато Кремъл не промени поведението си.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който бе домакин на срещата в Париж, също настоя, че е необходимо Европа да отстоява своите интереси. Той се спря на случая със спора между Гърция и Турция за разработването на газовите залежи в Източното Средиземноморие.

"Когато някой от нас се сблъска с политика на свършен факт, агресивна и неоправдана политика, ние трябва да отговорим колективно, защото това е заплаха за нашия суверенитет и за интересите на съюза", подчерта Льо Дриан.

Френският външен министър настоя, че би било "груба грешка" да се остави европейската сигурност в Източното Средиземноморие "в ръцете на други играчи".

Докато Франция заема твърда позиция срещу претенциите на Турция в Източното Средиземноморие, обаче, Германия се стреми да посредничи в газовия спор, засега без успех. Френският президент Еманюел Макрон твърди, че двата подхода се допълват.

Льо Дриан отбеляза още, че френско-германските отношения, отдавна смятани за политическия двигател на ЕС, са "по-силно и по-необходими отвсякога".

Германският външен министър, обаче, отговори, че Франция и Германия все пак трябва да работят заедно останалите държави членки.

"Германско-френските компромиси са незаменима предпоставка за напредък в Европа. Но те сами не са достатъчни", посочи първият дипломат на Германия, имайки предвид отношенията с Русия.

По въпроса за Брекзит бе изразено съжаление за липсата на  напредък в преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, като френският външен министър обвини за това британската "неотстъпчива и честно казано, нереалистична позиция".  


Коментари (5)

кесо Това примирително мяукане на лидерите на свободния свят срещу престъпленията на кремълския терорист вече предизвикват само отвращение у демократично мислещите хора. Защото диктатори като Путин се отнасят с насмешка и пренебрежение към подобни изпълнения. Демонстрираното безсилие и примирение от Меркел, Макрон, Жозеп Борел и ЕК като цяло към поредните действия на Путин спрямо ситуацията в Беларус и по повод отравянето на Навални не дават особена надежда да видим демократична Европа като фактор не само в света, но дори до собствените си граници, където такива като Путин, Ердоган и Лукашенко си разиграват коня и се подиграват на поредната демонстрация на безсилие и апатия от европейските "лидери".
31.08.2020 18:26 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ИЗГОНИХТЕ ЛИ КОНСУЛА ОТ МЮНХЕН?
01.09.2020 10:14 / Отговор
ЧИНГИЗ ХАН КОЙТО ПРЕДАДЕ ХАНА СИ, СЕ НАКАЗВА СЪС СМ ЪРТ.
01.09.2020 10:15 / Отговор
ADOLF HITLER НА КОЙТО МУ СВЪРШИ ГОРИВОТО В АРДЕНИТЕ....
https://www.youtube.com/watch?v=gN6cJ1lmyZo
01.09.2020 10:30 / Отговор
АСПАРУХ - МЕНЕ, ЕДНИ ПУМИЯРИ, МЕ ОСТАВИХА С 25 Човека, СРЕЩУ АВАНГАРДА НА ХАЗАРИТЕ - 2500 БОЙЦИ.
ИЗКЛАХА НИ.
01.09.2020 10:34 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още