Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса

Свят

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса - Tribune.bg
Снимка:

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса и утре се очаква да достигне Истанбул, съобщи турската частна телевизия НТВ. Корабът отплава съгласно споразумението от 22 юли между Русия, Украйна, ООН и Турция за безопасно транспортиране на украинско зърно към световните пазари.

Турското министерство на отбраната съобщи, че корабът „Разони“, плаващ под флага на Сиера Леоне, е потеглил за Ливан. В изявление на ООН се посочва, че корабът превозва 26 хиляди тона царевица. Новината бе потвърдена и от украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

„Първият кораб със зърно след руската агресия напусна пристанището. Благодарение на подкрепата на нашите партньорски страни и ООН, ние успяхме да приложим изцяло споразумението, подписано в Истанбул“, написа Кубраков в Туитър.

Плавателният съд ще разтовари царевицата в ливанското пристанище Триполи. Утре корабът „Разони“ се очаква да пристигне в Истанбул, където ще бъде инспектиран, преди да продължи.

Според Кубраков отключването на украинските пристанища ще осигури най-малко един милиард долара валутни приходи за икономиката на Украйна и възможност за селскостопанския сектор да планира следващата година.

В изявлението на турското министерство се казва, че и други кораби ще отплават от украинските пристанища през безопасните коридори в съответствие със споразумението от 22 юли.

Целият контрол на доставките ще се осъществява в центъра в Истанбул, а корабите ще бъдат следени със сателити и дронове, пояснява НТВ. В турски териториални води няма да бъдат допускани съдове, които спират сигнала си или не предоставят прозрачни сведения за пристанищните пунктове, към които плават.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети