Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пазителят на Франция - мечът Дюрандал, изчезна мистериозно

Свят

Пазителят на Франция - мечът Дюрандал, изчезна мистериозно

Пазителят на Франция - мечът Дюрандал, изчезна мистериозно - Tribune.bg
Снимка:

Пазителят на Франция - мечът Дюрандал, поставен в скала от един от легендарните паладини на Карл Велики, изчезна мистериозно, съобщиха от френската полиция. Новината хвърли в потрес не само страната, но и вярващите в сурови предсказания по света.

Мечът бе забит в Рокамадур от 13 века и за него се носят легенди, че използва магията на Екскалибур. Той е от големите реликви на средните векове, сравнима само със Светия Граал и Екскалибур - легендарният меч на крал Артур и рицарите на Кръглата маса. Дюрандал е мечът на друга голяма легенда – Роланд (или Ролан на съвременен френски).

На 2 юли френската полиция съвсем официално съобщи, че Дюрандал е изчезнал и се води разследване. Пророчеството вещае, че Франция е заплашена от страховити събития, ако това се случи и то вече е факт. В градчето Рокамадур всеки ден се правят служби за намиране на меча и се отправят молитви към Господ да пожали града и страната.

Тълкувателите на пророчества обаче отиват още по-далеч и казват, че изчезването на меча засяга не просто Франция, а цялата империя на Карл Велики. Франкската държава е една от най-големите през средните векове и обхваща обширни територии в Западна Европа. Тълкувателите на пророчества обаче не спират дотук и отбелязват, че тъй като за Дюрандал е използвана магията на Екскалибур, то пророчеството се простира и върху Британските острови, пише британският Телеграф.

Според „Песен за Роланд“ мечът е имал невероятна мощ и който го притежава, никога не може да загуби битка. Самият Роланд обаче е ранен. И умирайки, иска да разруши меча, за да не може неговата сила да премине във врага. Мечът обаче не може да бъде разрушен. Тогава Роланд използва магическата сила на оръжието и го хвърля. Дюрандал лети на стотици километри и се забива в скалата на Рокамадур.

Легендата гласи, че лично Карл Велики е отишъл при Феята на Езерото и тя му дала магията на Екскалибур, с която после кралят на франките дарил предводителя на своята армия и пръв паладин Роланд. Така рицарят се сдобил с Дюрандал, който имал божествената сила да побеждава. Маврите, с които Роланд воювал, решили да вземат силите на меча и правели магии срещу паладина, но мечът винаги устоявал на черните магии.

Дюрандал е герой на множество средновековни легенди и истории. Той е в женски род и според някои от разказите на средните векове е омагьосана фея (не се казва дали е тази на езерото от легендите за крал Артур), която се жертва сама и дарява магичните си сили на оръжието.

Никой няма спомени как в Рокамадур е попаднал въпросният меч в скалата, но той от векове е там и около него се издига старовремското градче. В наши дни специалисти от Лувъра и други френски музеи са сваляли меча и са го излъсквали, но не са го изследвали.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Франция
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати