Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пекин реагира остро след пристигането на Пелоси в Тайпе: Тайван е част от единствения Китай

Свят

Пекин реагира остро след пристигането на Пелоси в Тайпе: Тайван е част от единствения Китай

Пекин реагира остро след пристигането на Пелоси в Тайпе: Тайван е част от единствения Китай - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на външните работи на Китайската народна република излезе с остра декларация след като, въпреки предупрежденията от страна на Поднебесната Империя, председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван. Ето какво гласи декларацията:

"На 2 август председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, пренебрегвайки енергичните протести от страна на Китай, пристигна в Тайван. С това си действие тя подкопава сериозно суверенитета и териториалната цялост на Китай, мира и стабилността в района на Тайванския проток и изпрати погрешен сигнал към сепаратистките сили, стремящи се към независимост на Тайван. Китай се противопоставя твърдо и осъжда категорично действията на Нанси Пелоси и отправи остър протест към американската страна.

В света има само един Китай, Тайван е неотменна част от неговата територия, а правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляващо цял Китай.

Резолюция № 2758 на Общото събрание на ООН от 1971 г. ясно показва това. От основаването на Китайската народна република през 1949 г. досега 181 държави са установили дипломатически отношения с нея, признавайки принципа за "един Китай". Този принцип е общ консенсус на международната общност и основна норма на международните отношения.

През 1979 г. Съединените щати поеха ясен ангажимент в комюникето за установяване на дипломатически отношения с Китай, че "признават правителството на Китайската народна република като единственото законно правителство на Китай и в този контекст американският народ ще поддържа културни, търговски и други неофициални отношения с народа на Тайван". Като неразделна част от държавния организъм, Конгресът на САЩ трябва стриктно да спазва политиката за "един Китай" и да се въздържа от всякакъв официален обмен с Тайван. Китай винаги се е противопоставял на посещения на американски конгресмени в Тайван и изпълнителната власт на САЩ носи отговорността да предотврати това", гласи декларацията, цитирана от "Радио Китай".

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати