Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пентагонът предупреждава за „грандиозно“ завръщане на „Ислямска държава“

Свят

Пентагонът предупреждава за „грандиозно“ завръщане на „Ислямска държава“

Пентагонът предупреждава за грандиозно завръщане на Ислямска държава - Tribune.bg
Снимка:

Страхът от възобновяване на "Ислямска държава" може да се окаже реалност и тя може да се завърне още тази година, предупреждават военни служители и служители в областта на националната сигурност в Пентагона. Според тях в Близкия изток и Африка се създават условия за завръщане на групировката като основна терористична сила и заплаха за глобалната стабилност, предаде „Вашингтон таймс“.

Това ще бъде грандиозно възраждане за терористична групировка, чийто „халифат“ някога контролираше обширна територия в Ирак и Сирия, само за да бъде разгромена от водената от САЩ антитерористична кампания.

Военните експерти твърдят, че групировката „Ислямска държава“, по-известна като ИДИЛ, почти сигурно планира смъртоносна кампания за отмъщение срещу САЩ и техните партньори, след като миналата година при многобройните американски удари в Сирия бяха убити няколко от лидерите и най-високопоставените служители на групировката.

ИДИЛ може и да не е с онази мощ, която имаше преди почти десетилетие, но с хиляди бойци в редиците си групировката все още е напълно способна да извършва смъртоносни терористични атаки, предупреждават експертите. Някои американски анализатори предупреждават също за „стратегическо пренебрежение“ от страна на САЩ и техните съюзници към заплахата от възраждане на „Ислямска държава“.

През изминалата седмица „Ислямска държава“ пое отговорност за нападение в египетския град Исмаилия, при което загинаха четирима души, и за бомбен атентат близо до афганистанската столица Кабул, при който загинаха и бяха ранени няколко души, съобщиха местни афганистански служители. Бомбеният атентат в Кабул е последното от поредицата нападения на ИДИЛ и свързаните с нея организации в Афганистан, откакто талибаните си върнаха контрола над страната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати